Ameriku šokují obrazy totálního zmaru

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 8. 2006 10:30
New York - To množství utrpení je zdrcující. Na tom se shodnou všichni, kdo viděli film Spikea Leeho o loňském řádění hurikánu Katrina v New Orleansu.

Americká televize HBO v pondělí uvedla první dvouhodinovou část čtyřhodinového dokumentu Když se hráze protrhly, který se vrací k rok staré tragické události. Druhý díl se vysílá dnes. Už teď ale dokument vyvolává nadšení kritiků. A znovu jitří bolest postižených.

Afroameričané v New Orleansu byli těmi, kdo se ze zaplaveného města nedostali včas. Nyní jsou těmi, kteří se už do města nevrátí.
Afroameričané v New Orleansu byli těmi, kdo se ze zaplaveného města nedostali včas. Nyní jsou těmi, kteří se už do města nevrátí. | Foto: Aktuálně.cz

Hurikán 29. srpna 2005 poničil značnou část města New Orleans, zabil tu 1339 lidí a další tisíce připravil o střechu nad hlavou. Lokální i americká vláda si za následné zdlouhavé řešení krize v oblasti vysloužila nařčení z neschopnosti i z rasismu; živel postihl především černošské obyvatelstvo.

"Vláda zradila americké černochy," je nekompromisní Catina Thompsonová na stránkách lokálního deníku The Times-Picayune, které se obsáhle věnují nadcházejícímu výročí události. Diskutují tu i místní, kteří Leeův dokument viděli už na místní slavnostní předpremiéře.

Proslulá Francouzská čtvrť patří k těm místům v New Orleansu, do kterých už se postupně vrací normální život.
Proslulá Francouzská čtvrť patří k těm místům v New Orleansu, do kterých už se postupně vrací normální život. | Foto: Aktuálně.cz

Nebyl jsem se schopen přimět, abych na premiéru šel," píše Charlie French. "Myslím, že mluvím i za řadu dalších, když řeknu, že celý cirkus kolem výročí Katriny je únavný a ty obrázky příliš bolestné."

Většina místních diskutujících ovšem nezpochybňuje kvalitu ani  význam dokumentu známého afroamerického režiséra. Od kritiků si film zatím vysloužil bezvýhradně kladné recenze.

Podle Barryho Garrona z Hollywood Reporteru není film pouhou vzpomínkou či requiem za oběti hurikánu. "Je to mnohem víc. Je to vyčerpávající pohled na to, co bouře udělala s životy těch, kteří ji přežili."

plakát k filmu
plakát k filmu | Foto: HBO

Většina kritiků vyzvedává právě dokumentární sílu výpovědí. "Ten film je těžké sledovat - všechen ten smutek a hněv," píše Doug Elfman z chicagských Sun Times. A popisuje scénu, v níž se Lee jedné ženy zeptá, jaké to je žít v New Orleans.

Odpověď: "Víte, na co myslím? Kdybych se prostě zabila, tak bych se tímhle svinstvem nemusela zabývat. Kdybych prostě zmizela z povrchu té zasrané země, tak by skončila ta bolest, ty slzy a všechno ostatní, co mě bude vyčerpávat až do konce života."

"Množství utrpení zobrazeného ve filmu je zdrcující," souhlasí Stephen Holden z New York Times. "Slyšíte tu hororové příběhy o tom, jak byla ve svých zničených domovech nalezena mrtvá těla nemocných a starých lidí, kteří nestihli utéct. Na konci každé kapitoly film ukáže, jak leží zakrytá i nezakrytá na ulicích a hnijí."

Další muž v Leeově dokumentu přirovnává důsledky řádění živlů k situaci, kdy každou část města zasáhla atomová bomba. Takových hrůzyplných obrazů a výpovědí je film plný. Ale bez naděje není.

"Obyvatelé New Orleansu byli po Katrině okrádáni pojišťovnami, poškozeni neschopností vlády a vysmíváni od zbytku Američanů," říká obavtelka Julia Leydová. "Díky tomu poznali, že se nemůžou spolehnout na nikoho jiného než sami na sebe."

A režisér ji prý svým dokumentem přesvědčil, že to možná stačí. "Protože jsme silní, důmyslní, milující, hrdí, optimističtí lidé - tohle Spike Lee opravdu vystihl."

 

Právě se děje

Další zprávy