Balkánské násilí vyhrálo na Berlinale

ČTK, kul
18. 2. 2006 21:08
Berlín - Bosenský snímek Grbavica, příběh ženy znásilněné během války v bývalé Jugoslávii, získal hlavní cenu mezinárodního festivalu Berlinale.

Infobox

O čem byly
filmy na Berlinale


  

Guantánamo a ti druzí

Nadšeně přijatý Altman

 

S prázdnou se nepotázaly ani čtyři domácí německé snímky, které získaly Stříbrné medvědy pro nejlepší herce a za vynikající umělecký výkon. Český film v Berlíně ani letos zastoupen nebyl.

Němci bodovali

"Bojím se, že se za pět minut probudím doma v Sarajevu," prohlásila režisérka vítězného filmu Jasmila Žbanićová, když přebírala sošku Zlatého medvěda.

Její snímek vybrala mezinárodní porota v čele s herečkou Charlotte Ramplingovou z devatenácti soutěžních titulů.

Stříbrného medvěda za vynikající umělecký výkon získal Jürgen Vogel za produkci, spoluautorství a ztvárnění hlavní role ve snímku Matthiase Glasnera Der Freie Wille o násilníkovi, který se pokouší začlenit do normálního života.

Ocenění pro nejlepší herečku si odnesla Sandra Hüllerová za výkon ve snímku o exorcismu Requiem, natočeném podle skutečné události. Film režiséra Hanse-Christiana Schmida se zabývá posedlostí ďáblem - stejně jako nedávno uvedený americký The Exorcism of Emily Rose.

Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon získal další německý herec Moritz Bleibetreu za roli ve filmu Elementary Particles (Elementární částice). Bleibetreu účinkoval kupříkladu ve filmu Lola běží o život a v Německu patří k nejoblíbenějším a nejobsazovanějším hercům.

Radost a Nina Hagen

Nejlepším režisérem byl vyhlášen Brit Michael Winterbottom za film The Road to Guantanamo, který popisuje drama tří afghánských mladíků, kteří se po záměně za teroristy dostanou do nechvalně proslulého amerického zajateckého tábora na Kubě.

Velká cena poroty putuje do Dánska a do Íránu za snímky En Soap a Offside Džáfara Panahího. Režisérka prvního Pernille Fischerová Christensenová očividně ocenění nečekala a slavnostní večer ozdobila nefalšovaným dojetím a divokou radostí; už proto, že dostala i cenu za nejlepší debut.
 
Na slavnostním večeru v paláci Berlinale v centru metropole vystoupila mimo jiné zpěvačka Nina Hagen, jež v modré paruce a cylindru předvedla šantánovou píseň ve stylu Marlene Dietrichové.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy