Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.
Film o spolupráci Cirku La Putyka s rwandskými hosty natočil Michal Varga.
Film o spolupráci Cirku La Putyka s rwandskými hosty natočil Michal Varga. | Video: Cirk La Putyka

Cirkus Rwanda

Snímek Cirkus Rwanda, taktéž zařazený do festivalové sekce Zvláštní uvedení, natočil Michal Varga. Představuje loňský projekt souboru Cirk La Putyka se skupinou rwandských akrobatů Future Vision Acrobat. Ti společně pro festival Letní Letná nazkoušeli představení "o kulturních nárazech" nazvané Hit, Tell the Difference.

Inscenace měla premiéru vloni v srpnu, Letní Letná ji na program zařadila sedmkrát.

Kvůli projektu do Prahy přijelo deset umělců z africké Rwandy ve věku od deseti do šestadvaceti let, kteří bez pomůcek trénovali na břehu jezera u hranice s Kongem. "Někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří flyeři, někteří akrobaté," popsal principál La Putyky Rostislav Novák mladší.

"Když jsou 'na place’ všichni Rwanďané, energie srší a strhává i publikum, které nakonec tleská vestoje. Děkovačka nebere konce," napsaly o představení vloni Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy