Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.

King Skate

Sekce Zvláštní uvedení přivítá dva české dokumenty - tím prvním je King Skate od Šimona Šafránka. Přináší příběh začátku skateboardingu v tuzemsku za normalizace, přesněji v letech 1975 až 1989.

"Prkno s kolečky je pro nás východiskem ke hledání svobody mimo stísňující tlak komunistického režimu. Skate, tenhle nový a západní sport, se mladým klukům a holkám stal nakažlivou zábavou, již jinak v šedivých kulisách znormalizovaného Československa nenacházeli," avizují tvůrci, kteří prostřednictvím nikdy neviděných záběrů slibují náhled do autentické komunity.

 

Právě se děje

Další zprávy