Spor na pražské FAMU eskaluje, akademický senát schválil návrh na odvolání děkana Holého

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 5. 2018 16:57
Přední české filmové škole hrozí rozvrat. Pokud bude odvolán děkan FAMU, na funkce zřejmě rezignují vedoucí kateder scenáristiky a dramaturgie, kamery, střihu nebo zvukové tvorby.
Na snímku je současný děkan FAMU Zdeněk Holý.
Na snímku je současný děkan FAMU Zdeněk Holý. | Foto: Vojtěch Vlk

Praha - Akademický senát pražské FAMU v pondělí odpoledne schválil návrh na odvolání děkana školy Zdeňka Holého. Iniciativu podpořilo všech osm přítomných senátorů, jeden se z účasti omluvil.

V úterý věc posoudí rektor AMU Jan Hančil. Ten má pravomoc děkana odvolat, nemusí jí však využít. 

Hančil dnes večer řekl, že ještě nezná odpolední rozhodnutí senátu, především důvody k odvolání Holého. "Teprve poté, co je dostanu, mohu se rozhodnout," uvedl.

V prohlášení akademického senátu stojí, že ti, kdo návrh podali, jsou si vědomi závažnosti kroku a "přistupují k němu s maximální zodpovědností a důrazem na budoucnost naší školy".

Děkana Holého, jenž je v půli čtyřletého funkčního období, akademický senát obviňuje, že nerespektuje demokratické mechanismy akademické samosprávy, překračuje své pravomoci, dopouští se manažerských selhání a neplní volební program.

Nalézt společnou řeč s děkanem se senát snažil "dlouhou dobu", k současnému kroku prý přistoupil "po měsících neúspěšných pokusů", stojí ve vyjádření.

"Jakkoliv se mnohým z vás zdá náš dnešní krok unáhlený, nebo dokonce radikální, věřte, že mu předcházela celá série pokusů a snah nalézt smířlivý tón a nové cesty k řešení problémů, než které ve svém úřadu nabízel děkan," uvedli členové akademického senátu.

"Žijeme v době, kdy panuje velká míra nespokojenosti, často je ta nespokojenost těžko pojmenovatelná a často vede ke zbytečně radikálním řešením," řekl Holý na dnešním zasedání senátu.

"Pokud se zvolí radikální řešení, což pro mě v tomto případě je odvolání děkana, následky se budou řešit mnohem déle než příčiny nespokojenosti," dodal stávající děkan.

Dnešní krok akademického senátu představuje další eskalaci ve sporu na přední pražské filmové škole, který v uplynulých měsících přerostl do veřejného prostoru.

Na straně kritiků děkana Holého stojí například filmaři David Jařab, Vít Klusák, Petr Marek nebo Helena Bendová. Podporu současnému děkanovi naopak vyjádřili dokumentaristka Helena Třeštíková nebo vedoucí katedry scenáristiky Petr Jarchovský.

Ten pro server iDnes.cz řekl, že pokud návrh senátu skutečně povede k odvolání děkana, na škole skončí. Podobně reagovali vedoucí kateder kamery, střihu, zvukové tvorby nebo proděkan pro zahraniční záležitosti.

Ke sporu se nedávno vyjádřil také Jarchovského dlouholetý spolupracovník, režisér Jan Hřebejk. "Nikdo mi nevyvrátí, že za akcí zvanou Odvolání děkana Holého nejsou jen intriky pedagogů, kteří mají abnormální ambice, ale zároveň minimální výsledky," uvedl Hřebejk, jenž psal o "neochotě této guerilly permanentních revolucionářů a majitelů pravdy smířit se s demokratickou volbou děkana".

Režisér filmů Anděl Páně nebo Vrásky z lásky Jiří Strach členy senátu zesměšnil v obsáhlém příspěvku na Facebooku. Podle něj nezralost textu a plytkost argumentace v čtenáři vyvolá "zprvu soucitný úsměv nad pisatelem, jména signatářů pak nevyvolávají nic, protože člověku ve filmové branži pohybujícímu se po desítky let nic neřeknou", jak napsal Strach.

Současnou snahu o odvolání děkana Holého označuje Strach za "hanebnou, bezcharakterní, průhledně mrzkou a lidsky odpudivou".

Holého naopak už začátkem měsíce kritizovala dokumentaristka Apolena Rychlíková, když zmiňovala, že si na poslední zasedání akademického senátu přivedl právničku.

"Mrzí mě, jak trapně to působí, když se musíme koukat na to, že nejvyšší 'manažer' naší školy potřebuje mít kolem sebe suitu obránců, kteří studenty zahlcují svými dojmologickými dopisy, a namísto toho, aby se na té škole jakkoliv svobodně diskutovalo, se hned mluví v termínech 'palácový převrat'. Je to strašně nedůstojné," napsala Rychlíková.

"Zdeněk Holý jako děkan FAMU selhal, nedokázal na škole vytvořit kolaborativní a otevřené prostředí, ve kterém lze chápat pravidla, učit se a svobodně tvořit," míní také režisér a audiovizuální performer Martin Blažíček.

Podle něj je Holý "osobně zodpovědný za současnou paranoickou, nevraživou a mstivou atmosféru na škole a měl by ze své pozice odstoupit".

Akademický senát FAMU se podle své předsedkyně Heleny Bendové na dnešním zasedání důrazně ohradil proti "některým dezinformacím, které v posledních dnech v médiích líčily FAMU jako školu s chabými uměleckými výsledky a problematickými výukovými metodami", shrnula předsedkyně.

"FAMU za současného i minulého děkana kontinuálně patřila mezi prestižní umělecké vysoké školy, jejíž pedagogové i studenti každý rok vytváří a vytvářeli mnoho úspěšných a diváky i kritikou ceněných děl," tvrdí Bendová.

Připomněla též, že poslední ročníky Cen české kritiky ovládli absolventi FAMU, podobně je tomu v případě Českého lva, řada filmů je pravidelně prezentována v zahraničí.

Návrh na odvolání děkana podle senátorů není příznakem hluboké institucionální krize.

Současnému dění na FAMU se věnuje také filmová kritička Jindřiška Bláhová v aktuálním vydání týdeníku Respekt.

Podle ní spor vynáší do popředí téma stavu nejpopulárnější české filmové školy, především její katedry režie, a s ním související absenci absolventů, kteří by mohli obohatit zdejší nepříliš vzrušující hranou tvorbu. Zároveň se vede spor o to, jak lze vlastně vést uměleckou školu.

"Drama, které školu rozkládá zevnitř a kalí její vnější obraz, může mít ještě několik dějství. Částečným happy endem pro FAMU by mohlo třeba být, kdyby kauza otevřela věcnou debatu o tom, zda a jaký má škola opravdu podíl na stavu české kinematografie, jak si stojí v porovnání s ostatními fakultami v regionu a co případně může udělat pro to, aby se výrazné osobnosti začaly "rodit" i na aktuálně tak často skloňované katedře režie," napsala Bláhová.

 

Právě se děje

Další zprávy