Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.
Autorem filmu Mars je Benjamin Tuček spojený se satirickou Kanceláří Blaník. | Video: David Calek

Mars

Karlovarský festival mimo soutěž uvede ještě tři české filmy. Bude mezi nimi také sci-fi Benjamina Tučka, tedy jednoho z autorů satirické Kanceláře Blaník.

Film se jmenuje Mars a na scénáři se podílela herečka a filmařka Tereza Nvotová. Ta ve snímku účinkuje spolu s Petrou Nesvačilovou, Halkou Třešňákovou nebo Jiřím Havelkou.

Film natočený na stanici Mars Desert Research Station v poušti v americkém Utahu vypráví o prachové bouři, která obklopila planetu a poškodila stanici vybudovanou prvními astronauty. Velitel mise, jehož otec stanoviště založil, chce situaci stabilizovat dříve, než prachová bouře udeří znovu.

Protože program osídlení Marsu byl ale pro příliš vysoké náklady zrušen, poslední naději představuje vesmírná mise financovaná ze soukromých peněz malé země bývalého východního bloku. Zdejší výstřední miliardář však má podmínku - chce se nejen stát prvním vesmírným turistou na Marsu, ale také se tu oženit.

 

Právě se děje

Další zprávy