Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.

War-Iraq

A post shared by Jana Andert (@janaandert) on

V Mosulu

Dalším soutěžícím v dokumentární sekci festivalu bude snímek Jany Andertové nazvaný V Mosulu. Přináší svědectví z bitvy o Mosul, tedy irácké město okupované takzvaným Islámským státem.

Česká fotografka, kameramanka a dokumentaristka v Mosulu a jeho okolí strávila osm měsíců, ocitla se přímo v první linii bojů mezi příslušníky Islámského státu a iráckou armádou. Její reportáže odvysílaly stanice CNN nebo BBC a krátké video, jejž v Mosulu natočila, bylo nominováno na cenu Czech Press Photo v kategorii Video.

"Když jsem natáčela, tak vedle mě třeba spadl granát z minometu. Ale naštěstí nevybuchl a ten samý den na nás najelo auto, které Islámský stát používal k sebevražedným útokům. Vybuchlo asi 25 metrů od nás. Tehdy tam zahynulo asi 35 vojáků. Ale vlastně každý den tam byl nebezpečný," popsala autorka vloni v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

 

Právě se děje

Další zprávy