Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Jeden z českých vrcholných politiků se chystá večer za zavřenými dveřmi učinit zásadní oznámení. Jak se novináři v průběhu celého dne na tuto událost připravují? Nahlédněte pod pokličku televiznímu štábu a redakci tištěného týdeníku; jak plánují, co do zprávy zahrnou, jak si mezi sebou rozdělují úkoly, jak získávají jednotlivé materiály, jak se vyrovnávají s různými překážkami, jak pořízený materiál editují, ... ►JSNS.CZ/Mimoradna-zprava #TMV2018 #oPRAVDU Dokument Tomáše Bojara je ve zkrácené verzi promítán v rámci TÝDNŮ MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Zapojené školy jej spolu s dalšími materiály k výuce mediální výchovy obdrží zdarma na DVD. Zároveň mají možnost pozvat si do školy na debatu některého ze 45 zapojených novinářů a mediálních odborníků: ►JSNS.CZ/Novinari-a-medialni-odbornici a/nebo uspořádat tematický workshop. Vybírat mohou z pestré nabídky celkem třinácti partnerských organizací. Týdny mediálního vzdělávání probíhají až do 29. června. ZAPOJTE I VAŠI ŠKOLU! Registrace jsou otevřeny do pátku 1. června: ►JSNS.CZ/tmv.

Zveřejnil(a) Jeden svět na školách dne NaN. undefined NaN

Mimořádná zpráva

Mezi dokumenty bude za Česko soutěžit snímek Mimořádná zpráva Tomáše Bojara. Vypráví o dvou zdejších zpravodajských redakcích - České televize a newsroomu Economia, jenž vytváří obsah on-line deníku Aktuálně.cz - v loňském březnu, kdy měl prezident Miloš Zeman svým příznivcům oznámit, zda bude podruhé kandidovat na prezidenta.

Štáb sleduje, jak se novináři na tuto událost od rána připravují. "Pozorujeme, jak plánují, co do zprávy zahrnou, jak si mezi sebou rozdělují úkoly, jak získávají jednotlivé materiály, jak se vyrovnávají s různými překážkami, jak pořízený materiál editují," popisují tvůrci.

Zkrácenou verzi filmu Mimořádná zpráva bude do 29. června promítat festival Jeden svět v rámci svého Týdne mediálního vzdělávání. Karlovy Vary snímek zařadí do dokumentární soutěže.

Režisér Bojar na sebe předloni upozornil dokumentem FC Roma, jejž natočil spolu s Rozálií Kohoutovou. Jako scenárista se podílel na snímcích Česká RAPublika nebo Dva nula režiséra Pavla Abraháma.

 

Právě se děje

Další zprávy