Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
The Dude z filmu Big Lebowski je Bridgesovou zřejmě nejznámější rolí. | Video: Gramercy Pictures

The Big Lebowski (1998)

Když se řekne Jeff Bridges, mnoha filmovým fanouškům na prvním místě naskočí přezdívka Dude. Nejlínější obyvatel města Los Angeles Jeff Lebowski řečený The Dude má ve slavném snímku bratří Coenů smůlu, že si ho gangsteři spletou s milionářem stejného jména. Ani zběsilé události však nedonutí konat tohoto bytostného flinka, který tráví veškerý svůj čas v kuželkářském klubu, ale za celý film ho diváci nikdy neuvidí koulet.

Bridges se filmem proplíží s pověstným nedopalkem jointa u úst, opět zcela přirozený i v tomto delirickém díle, které má jinak k přirozenosti daleko. Bratři Coenové si pohrávají s prvky staré noirové kinematografie, ale jinak jejich snímek bytostně patří do postmoderních 90. let, která halil opojný drogový opar a nevázané filmařské hrátky.

 

Právě se děje

Další zprávy