Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
Původní trailer z Krajiny přílivu režiséra Terryho Gilliama. | Video: Recorded Picture Company

Krajina přílivu (2005)

Další důkaz, že Jeff Bridges je často obsazován do nedoceněných filmů. Poslední opravdu skvělý a nekompromisní snímek v kariéře Terryho Gilliama se dočkal vlažného přijetí.

Krajinu přílivu lze vnímat coby jakýsi dovětek ke Gilliamovu drogovému tripu Strach a hnus v Las Vegas, v němž hrdinové užijí snad všechny drogy na planetě. Krajina přílivu jako by byla kocovinou po tomto večírku z konce 90. let.

Jeff Bridges v roli otce, který se snaží zbavit drogové závislosti, pomáhá Gilliamovi dotknout se míst, kde nejde rozlišit mezi realitou, fantazií, snem a šílenstvím. Tato Gilliamova Allenka v říši divů pro dospělé a otrlé diváky opět ukazuje Bridgese v jeho nejtemnější herecké poloze. Není radost ho sledovat, stejně jako není radost se dívat na jeho filmovou dceru, jak se propadá do podivných her s panenkami. Ale je to filmová vize, které se vyplatí dát šanci.

 

Právě se děje

Další zprávy