Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
Jeff Bridges ve filmu Fearless přežije leteckou katastrofu. | Video: Warner Bros.

Fearless (1993)

Opomíjený titul režiséra Petera Weira přiměl jednu z nejslavnějších amerických kritiček Pauline Kaelovou, aby označila Jeffa Bridgese za "možná nejpřirozenějšího filmového herce, jaký kdy žil".

Ve filmu Fearless hraje Bridges přeživšího letecké katastrofy, který se učí, jak po traumatizující zkušenosti znovu normálně žít. Režisér Weir z této nikterak originálně znějící zápletky vytvořil temně komickou a přitom silně emocionální podívanou, v níž se Bridges opět herecky vydává do míst, kam by ho jen málokdo dovedl následovat.

Weirovo drama je možná až příliš introspektivní a filosofické, aby dosáhlo na hromadné uznání. A takový je i Bridgesův výkon, soustředěný, přesný, vrcholný. Důkaz, že velké herectví se může skrývat v nejmenších pohybech lidské tváře.

 

Právě se děje

Další zprávy