Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
Za Krále rybáře získal Jeff Bridges nominaci na Zlatý glóbus. | Video: TriStar Pictures

Král rybář (1991)

V jednom z nejlepších filmů režiséra Terryho Gilliama ze sebe Jeff Bridges vypustil temnější a cyničtější tóny, které byly v jeho dosavadním herectví občas trochu přítomné, ale vždy jen jako doplněk komplikované a v jádru kladné postavy.

V protipólu k titulnímu dobráckému fantastovi, jehož nezapomenutelně ztvárnil Robin Williams, tu Bridges ztělesnil samotný dravý a cynický showbyznys. Tedy DJ Jacka Lucase, který "byl ve světě rozhlasu králem". A který jednou zašel příliš daleko.

Napětí mezi Bridgesem a Williamsem, jenž tu představuje jakési symbolické vykoupení pro Jacka Lucase a jeho temné skutky, činí z tohoto snímku jeden z nejikoničtějších titulů 90. let. Asi první role, v níž si Bridgese nelze zamilovat, herci vynesla nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon.

 

Právě se děje

Další zprávy