Indiana Jones je zpět. Jen škoda, že i s mimozemšťany

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 5. 2008 19:10
Cannes - Sysel zvědavě vyhlíží ze své hromádky, když tu ho smete kolona sovětských aut projíždějící kolem za tónů Elvise Presleyho a míjející auto s rozesmátými dívkami. Pak kolona zabočí z hlavní silnice, zastaví a z jednoho z aut vojáci vyvlečou ven muže.
Snímek z Indiana Jonese a Království křišťálové lebky.
Snímek z Indiana Jonese a Království křišťálové lebky. | Foto: Paramount

Smýknou s ním do písku, na zemi zůstane ležet jeho klobouk, muž si ho nasadí zpět na hlavu, potom se otočí na kameru - ano, je nejslavnější filmový archeolog.

"Lidé za námi chodili tolik let a ptali se - kdy už bude další Indiana Jones? Jsem rád, že ho tu teď mohu představit," prohlásil Steven Spielberg v neděli v Cannes.

Dvacet let čekání je u konce - čtvrté pokračování neohroženého archeologa Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky v neděli odpoledne shlédli první novináři.

Jen několik hodin předtím, než film večer představil režisér Steven Spielberg, producent George Lucas a herci Harrison Ford a Cate Blanchett zvaným hostům na slavnostní gala projekci.

Novináři ve zcela zaplněném sále Grand Theatre Lumiere dávali na začátku hlasitě najevo, jak jsou rádi, že Indy se vrací. Pískání, výkřiky, tleskání i zpěv známé melodie nebraly konce - zvláště když se na plátně objevila jména autorů a název filmu. Potlesk ale postupně utichal; a ten závěrečný byl ještě vlažnější.

Ano, nového Indiana Jonese přijali festivaloví kritici se spíše smíšenými pocity. Mělo to být znovuzrození série, která odstartovala masivní vlnu obliby dobrodružných filmů. Indymu je nutno přiznat, že na svá stará dobrodružství navazuje: nechybí oblíbené a rafinované honičky, překonávají se vodopády i útoky různých děsivých tvorů - postupně tu útočí škorpioni, malé opice i obří mravenci.

Děj se posunul v čase do roku 1957 za ústředním nápadem, že Indiana Jones zestárnul a film se bude odehrávat v době studené války. Jeho nepřáteli už nejsou nacisté, ale sovětští vojáci vedení rozkošnou Irinou Spalko v podání Cate Blanchett. Proboha, omlouvám se za tu roli všem ruským lidem!" komentovala roli na tiskovce.

Sověti, kteří se rozhodnou najít nástroj pro novou, "parapsychologickou válku" s imperialisty, přivádějí hrdinu do amerického vojenského skladu v Nevadě - tady Indy nalézá mimozemský poklad, po kterém pasou. Vzápětí se seznamuje s mladíkem Muttem a spolu s ním se vydává pátrat po stopách křišťálové lebky, bájného pokladu z hlubin Amazonie.

Lebku je třeba vrátit tam, kde byla ukradena, ale to už jsou Indymu na stopě znovu i Sověti. Spolu s ním se na cestu vydává kromě Mutta (nová hvězda Shia LaBeouf) i dávná láska Marion (Karen Allen) a kolega Mac (Ray Winstone).

Začlenění mimozemských motivů do příběhů archeologa pátrajícího po dávných pokladech bylo jasné už z traileru. Ale je to nakonec právě sci-fi, co nakonec vyvolává nejvíc pochybností.

Tajemství lebky pochopitelně souvisí právě s mimozemšťany, ale víc prozradit nelze, abychom nedopadli jako Indyho protivníci; stejně jako o tom, jestli je Mutt opravdu Indyho synem, či o romantické události, jíž film končí.

Foto: Aktuálně.cz

Jinak Spielberg velmi jistě oživuje atmosféru starých filmů. I Království křišťálové lebky vypadá, jako by vzniklo v 80. letech, má starosvětský půvab a před digitálními triky tu přednost dostali staří známí kaskadéři.

"Je to radost vrátit se do těla toho vtipného a šarmantního chlapíka," liboval si pětašedesátiletý Harrison Ford před novináři.

Postavám ale trochu chybí hloubka, a hlavně starý šarm a nadsázka, která z Indiana Jonese kdysi po právu udělala kult a legendu. Zvláště v druhé půli je film spíš jen akční, chybí mu schopnost okouzlit, rozesmát; vtipů je v něm méně, než bývalo.

Jistě to lze přičíst na vrub nostalgickým vzpomínkám na starou sérii i přehnanému očekávání fanoušků. "Nebude to druhý příchod Ježíše Krista," varoval sám Lucas. Přesto se nelze ubránit dojmu, že Indiana Jones a Království křišťálové lebky přes všechny jednotlivosti způsobí po tom všem humbuku spíše trochu zklamání.

Harrison Ford by pochopitelně nesouhlasil: "Jak brilantní byl režisér Spielberg před dvaceti lety, tak brilantní je i dnes - nebo ještě víc. Vůbec nechápu, jak je to možné."

Prý se nebojí "biče kritiky" a nedělá mu to starosti, protože není nezvyklé, že populárním filmem někteří pohrdají. "Pracuji pro lidi, kteří platí za podívanou, to jsou moji klienti. Udělali jsme tento film proto, aby vzbuzoval radost u lidí, kteří na něj půjdou do kina."

Fakt je, že nálada v Cannes nikdy není příliš nakloněna čisté zábavě. Agentury popisují reakce kritiků jako střízlivé. Uznávají řemeslné kvality snímku, ale výrazně odvázaní z něj nejsou.  

Čeští fanoušci si mohou udělat svůj názor od čtvrtka, kdy film stejně jako ve zbytku světa přijde do kin.

 

Právě se děje

Další zprávy