Fanoušci mají oficiální ochutnávku Indiana Jonese

Kamil Fila Kamil Fila
14. 2. 2008 17:30
V traileru Ford nepůsobí jako kulhající důchodce

Los Angeles - Od posledního dílu Indiana Jones a Poslední křížová výprava uplynulo téměř dvacet let. Od té doby režisér Steven Spielberg a producent George Lucas slibovali mnohokrát další díl, zatímco představitel hlavní role Harrison Ford nezadržitelně stárnul.

U psaní nového scénáře se vystřídalo mnoho renomovaných autorů, plány na natáčení byly několikrát ohlášeny a pak zrušeny. Nyní je však film už hotov a čeká na světovou premiéru stanovenou 22. května.

Fanoušci už dlouho před natáčením vedli diskuse o obsazení i ději, oficiální stránky IndianaJones.com patří v současnosti k těm nejsledovanějším. Pomalu jsou zde uveřejňovány záběry z natáčení, reportáže, rozhovory i fotografie z filmu.

Foto: Aktuálně.cz

Ve čtrvtek v 15 hodin se poprvé představil oficiální trailer. Nicméně hlad diváků je tak obrovský, že se ho podařilo získat ještě před jeho zveřejněním na webu. Jeden z diváků jej nahrál na mobil v kině.

A co z něj lze vyčíst? Předně, že Harrison Ford stále působí jako akční hrdina bez bázně a hany. Pokud zakopne nebo se netrefí přesně tam, kam zamýšlel, je to zjevný záměr ukázat, že hrdina přece jenom trochu zestárnul, ale nakonec se mu vše podaří.

Trailer nabízí na počátku vzpomínku na předchozí díly, pracuje s ikoničností Jonesova klobouku a nakonec následuje dynamický sestřih akčních záběrů.

K vidění jsou i Shia LaBeouf v roli mladého dobrodruha Mutta Williamse, o němž se spekuluje, že by mohl být Jonesovým synem, a Cate Blanchettová coby padoušská sovětská důstojnice Irina Spalkova.

Poslední díl Indiana Jonese má podtitul Království křišťálové lebky a podle zveřejněných plakátů to vypadá, že v příběh bude postaven na danikenovské mytologii o mimozemšťanech.

Foto: Aktuálně.cz

Rozpočet snímku byl stanoven na 125 milionů dolarů, což je při pověstné Spielbergově šetřivosti značná suma.

Odvážný archeolog se poprvé na plátně objevil v Dobyvatelích ztracené archy z roku 1981. Následovala pokračování Indiana Jones a chrám zkázy a Indiana Jones a poslední křížová výprava.

Lehce ironická pocta starosvětskému dobrodružství vydělala v kinech přes miliardu dolarů. Diváky vábilo ikonické zobrazení nepřemožitelného Indyho, na stranu druhou tvůrci vybalancovali jeho hrdinské vlastnosti nadsázkou v té době u akčních filmů nevídanou.

 

Právě se děje

Další zprávy