Indiana Jones 4 bude za rok. Ale bez Seana Conneryho

BBC, AP, Hej
8. 6. 2007 11:00
Důchod je zatraceně zábavnější, vysvětluje slavný Skot
Sean Connery na předávání ceny pro Al Pacina
Sean Connery na předávání ceny pro Al Pacina | Foto: Reuters

Londýn - Za deset dní se začíná natáčet čtvrté pokračování příběhů hrdinného archeologa Indiána Jones. V roli archeologa a dobrodruha se na plátno vrátí Harrison Ford. Sean Connery ale oznámil, že postavu Indyho otce už neztvární.

Indiana Jones by měl vstoupit do kin za rok, v květnu 2008. Krom Harrisona Forda se ve filmu objeví Ray Winstone, Cate Blanchettová a John Hurt. Na režisérskou židli opět usedne Steven Spielberg, produkčně se filmu ujme George Lucas.

Odvážný archeolog se poprvé na plátně objevil v Dobyvatelích ztracené archy z roku 1981. Následovala pokračování Indiana Jones a chrám zkázy a Indiana Jones a poslední křížová výprava.

Lehce ironická pocta starosvětskému dobrodružství vydělala v kinech celkem přes miliardu dolarů. Diváky vábilo až ikonické zobrazení nepřemožitelného Indyho, na stranu druhou tvůrci vybalancovali jeho hrdinské vlastnosti nadsázkou v té době u akčních filmů nevídanou.

Indiana Jones
Indiana Jones | Foto: Aktuálně.cz

O čtvrtém pokračování se mluví už deset let. Spielberg s Lucasem s měnícími se scénáristy na scénáři pracují už řadu let, detaily o příběhu ale tají. Ví se jen, že se odehraje někdy po druhé světové válce, zatímco první tři filmy jsou situované do 30. let.

Čtvrtý film o Indiana Jonesovi ještě nemá název, začne se natáčet 18. června na nezveřejněných amerických lokacích.

Connery postavu doktora Henryho Jonese ztvárnil už ve filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava z roku 1989. O návratu k roli Indyho otce podle svých slov šestasedmdesátiletý herec dlouho a těžce přemýšlel. "Ptali se mě na to tak často, že jsem si řekl, že nejlepší bude vydat tohle prohlášení."

 "Kdyby mě něco mělo vytrhnout z mého důchodu, byl by to film o Indianu Jonesovi," stojí v prohlášení na jeho webových stránkách. "Ale důchod je zatraceně zábavnější."

Foto: IMDb

"Miluju práci se Stevenem a Georgem Lucasem, a nemusím ani říkat, jaká je pro mne čest hrát otce Harrisona Forda," dodává Connery.

Harrison Ford, kterého ve filmu oslovoval juniore, letos oslavil čtyřiašedesáté narozeniny. "Měl bych tu ale pro synka jedno doporučení," píše Connery. "Požaduj, aby zvířata byla digitální, útesy nízké a měj proboha ten bič pořád po ruce pro případ, že bys chtěl uniknout od šéfa kaskadérů."

Sean Connery, mimo jiné nejslavnější James Bond, si herecký důchod opravdu užívá;  na plátně se objevil naposledy v roce 2003. Do Hollywoodu si udělal nicméně výlet tento čtvrtek, aby viděl svého kolegu Al Pacina při přebírání ceny za celoživotní dílo od Amerického filmového institutu.

 

Právě se děje

Další zprávy