FOTO Hřebejk má v kinech nový film. Podívejte se na natáčení

FOTO Hřebejk má v kinech nový film. Podívejte se na natáčení
Ondřej Sokol a Zuzana Stavná hrají novomanžele.
V alších rolích se objeví Hana Vagnerová, Igor Orozovič či Tomáš Jeřábek.
Jan Hřebejk.
Zakázané uvolnění.
Foto: 2media
Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 6. 2014 15:47
Zakázané uvolnění je šestnáctým celovečerním snímkem Jana Hřebejka. Se scénáristou Petrem Kolečkem natočil filmovou verzi stejnojmenné divadelní hry z pražského A Studia Rubín.

Fotogalerie - Nový film režiséra Jana Hřebejka Zakázané uvolnění vznikl podle scénáře Petra Kolečka, který rozšířil stejnojmennou hru z pražského A Studio Rubín.

Na plátna se tak dostane už šestnáctý snímek pro kina, který Hřebejk od celovečerního debutu Šakalí léta během dvou desítek let natočil. Jeho návštěvnost překročila v roce 1993 půl milionu diváků, získal za něj České lvy za nejlepší film i režii. Pak se věnoval televizi a k tvorbě pro kina se vrátil koncem 90. let snímkem Pelíšky, jejichž návštěvnost přesáhla milion diváků.

Filmař pro statisíce má i umělecké ambice

Po válečné tragikomedii Musíme si pomáhat, za kterou byl Hřebejk nominován na Oscara a dostal Českého lva za režii, natočil v roce 2003 Pupendo, které se k magickému milionu diváků těsně přiblížilo. Film Horem pádem jich zhlédlo přes 600 tisíc, Medvídka 450 tisíc a Nestydu 490 tisíc lidí.

Od Kawasakiho růže z roku 2009 se Hřebejk snaží věnovat závažnějším morálním i společenským tématům, což se odrazilo na nižší návštěvnosti. V roce 2006 vyhrál v Karlových Varech Zvláštní cenu poroty za Krásku v nesnázích. "Krokem stranou" byla v roce 2012 letní komedie Svatá čtveřice, kterou kritika nepřijala. I když byl příběh podle scénáře Michala Viewegha návodem, jak výměnou partnerů vyřešit nudu manželské erotiky, přilákal do kin jen něco přes 150 tisíc diváků. Také Líbánky, byť hodnocené o něco lépe, u publika narazily; před filmová plátna loni usedlo necelých 70 tisíc lidí. A to za ně Hřebejk ve Varech dostal cenu za režii.

"S návštěvností je to složité. Už proto, že se distribuce odehrává ze 70 procent v multikinech, která určitý typ publika odpuzují. Nůžky mezi mainstreamovým snímkem, a tím pro milovníky filmu, se rozevírají. Záleží na marketingu, spíš než za sebe vždycky trnu za producenta. Od Pupenda, kde reklama stála víc než film, se tím nezabývám. Kromě toho, že ho udělám, nemohu návštěvnost ovlivnit," řekl Hřebejk, který na to prý při natáčení nemyslí.

"Samozřejmě něco děláte s tím, že to má ambici, aby na to lidé chodili. Když jsme ale s Čestmírem Kopeckým dělali Odpad město smrt, neříkali jsme, že to je pro širší publikum," řekl režisér a dodal, že předpremiéra Zakázaného uvolnění měla v bohumínském letním kině úspěch.

Nové seriály i film Učitelka

Na podzim odvysílá HBO jeho třináctidílný seriál Až po uši vyprávějící o třech vzájemně propletených milostných trojúhelnících. V hlavních rolích projektu vycházejícího z izraelského formátu se objeví Aňa Geislerová, Jiří Havelka, Anna Polívková, Hynek Čermák, Jitka Čvančarová, Radek Holub a Janka Kolesárová.

Česká televize chystá detektivní minisérii Případ pro exorcistu podle knihy Michala Sýkory, na níž Hřebejk spolupracoval se scenáristou Petrem Jarchovským.

Se svým letitým souputníkem připravuje filmové drama Učitelka. Odehrává se v 80. letech na předměstské základní škole, kde ředitelka s rodiči hledá způsob, jak se zbavit kantorky podrobující si manipulací rodiny svých žáků. Casting hlavních dospělých rolí už začal. Podle producenta Ondřeje Zimy by se mělo točit příští rok, rozpočet je 20 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy