Febiofest uvaří s Pohlreichem třikrát na Barrandově

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 2. 2015 13:44
Pražský filmový festival uvádí novou sekci Culinary Cinema, jejíž inspirací se stala obdobná akce na Berlinale.
Prezident Febiofestu Fero Fenič ukazuje plakát dvaadvacátého ročníku filmové přehlídky.
Prezident Febiofestu Fero Fenič ukazuje plakát dvaadvacátého ročníku filmové přehlídky. | Foto: ČTK

Praha - Pražský filmový festival Febiofest uvede ve spolupráci s Berlinale projekce spojené s exkluzivními večeřemi nesoucími název berlínské sekce Culinary Cinema.

"Existují filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, a také jídla, která vypadají jako umělecká díla. Kvalitní filmy a kvalitní jídlo člověka kultivují," řekl programový ředitel Štefan Uhrík.

První pokus Febiofestu o sekci Culinary Cinema tak nabídne od 24. do 26. března tři vizuálně-kulinářské zážitky, jejich chuťovou sekci připraví tým kuchařů vedený Zdeňkem Pohlreichem. Při projekci korejského snímku Nejlepší recept se bude podávat asijská kuchyně, italské menu přijde na řadu u filmu Mé jméno je láska a poslední večer bude patřit pokrmům inspirovaným michelinskými restauracemi ve spojení s dokumentem Foodies o lidech, kteří svůj volný čas věnují ochutnávkám v podnicích ohvězdičkovaných populárním michelinským průvodcem.

Lístky zahrnující vstupné do restaurace vybudované v barrandovských ateliérech, projekci filmu a několikachodové menu budou za 1500 korun dostupné měsíc před festivalem v síti Ticketportal.

Letos dvaaosmdesátiletá herečka Kim Novak v rámci pobytu v Praze vystaví své obrazy ve Strahovském klášteře. Dalšími hosty budou režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská hvězda Alba Rohrwacher, starší sestra režisérky Alice Rohrwacher, která loni v létě navštívila karlovarský festival a se sestrou spolupracovala například na filmu Zázraky.

"Novaková, známá nejen ze slavného Hitchcockova thrilleru Vertigo, i Madden převezmou cenu Kristián za přínos světové kinematografii," řekl programový ředitel Štefan Uhrík.

Kim Novaková se malířské tvorbě věnuje intenzivně od 70. let, výtvarné vzdělání získala na Art Institute of Chicago. Její malířský styl je inspirován impresionismem a surrealismem. Výstava představí dvacet jejích obrazů, přístupná bude od 20. března do 19. dubna.

Předpremiéru budou mít na Febiofestu snímky nominované na Oscara. Mezi nimi film Still Alice s Julianne Moore, muzikál Čarovný les s Johnnym Deppem a Meryl Streep a snímky Hon na lišku, Mr. Turner a Píseň moře.

V soutěžní sekci Nová Evropa bude domácí kinematografii zastupovat česko-německý film Schmitke mladého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Altrichtera. Mysteriózní komedie o stárnoucím německém inženýrovi měla světovou premiéru na festivalu v Pusanu, v Chotěbuzi získala cenu za nejlepší debut.

V rámci Pocty Johnu Maddenovi bude uvedeno například historické drama Paní Brownová, komediální drama Báječný hotel Marigold a předpremiéra jeho pokračování. Kolekce v rámci návštěvy Jeroena Krabbého uvede kromě snímků, ve kterých hrál hlavní role, také ty, které režíroval. Snímek Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rossellini oceněný na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

Dvaadvacátý ročník Febiofestu se uskuteční od 19. do 27. března. Podle ředitele přehlídky Kamila Spáčila se tradičně festivalový rozpočet naplňuje velmi těžce. "Potřebovali bychom čtyřicet milionů korun, ale to je ideální částka, které jsme zatím nikdy nedosáhli. Smlouvy uzavíráme až na přelomu února a března, takže je ještě čas hodnotit," řekl Spáčil.

Program Febiofest Music Fest bude žánrově rozdělen do osmi večerů. Vystřídá se v nich pop, hip hop, jazz, taneční hudba, world music, rock´n´roll, punk a ska. Vystoupí například Ohm Square, Vladimir 518, ale také Hentai Corporation nebo Smola a Hrušky.

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci regionálních ozvěn od 30. března do 17. dubna ve čtrnácti městech. Předprodej bude zahájen 11. března. Loni festival uvedl v Praze 141 filmů z šedesáti zemí pro 61 500 diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy