Febiofest poslal Wajdovi Kristiána po filmovém Walesovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 3. 2014 21:13
Festival zahájil snímek Walesa: člověk naděje, který vypráví příběh polského národního hrdiny, symbolu pádu komunismu.
Robert Więckiewicz hraje ve filmu Andrzeje Wajdy Lecha Walesu.
Robert Więckiewicz hraje ve filmu Andrzeje Wajdy Lecha Walesu. | Foto: ČTK

Praha - Oceněním celoživotního díla polského režiséra Andrzeje Wajdy začal v Praze filmový festival Febiofest.

Lech Walesa s Andrzejem Wajdou na loňském festivalu v Benátkách, kde měl film Walesa: člověk naděje premiéru.
Lech Walesa s Andrzejem Wajdou na loňském festivalu v Benátkách, kde měl film Walesa: člověk naděje premiéru. | Foto: Reuters

Legendární filmař už ve svém věku příliš necestuje. Cenu Kristián za přínos světové kinematografii za něj převzal herec Robert Więckiewicz, představitel titulní role jeho filmu Walesa: člověk naděje, který přehlídku zahájil.

Wajda natočil strhující životní příběh prvního polského demokratického prezidenta Lecha Walesy, symbolu pádu komunismu v Polsku. Představuje ho jako politika, muže záviděníhodné odvahy, ale i jako otce. Společnost Artcam ho do českých kin uvede od 3. dubna.

"Jsem rád, že tu mohu reprezentovat tento snímek. Je to můj druhý pobyt v Praze - poprvé jsem tu byl před dvaadvaceti lety. Agniezska Hollandová mi však o vaší zemi hodně vyprávěla," řekl Więckiewicz, který zaujal publikum už v hlavní roli v jejím filmu V temnotě.

Osmaosmdesátiletá legenda

Więckiewicz přečetl Wajdův dopis, ve kterém děkuje za uznání své práce i pozvání na festival. "Z ceny mám radost o to větší, že jejím autorem je Olbram Zoubek. Bohužel mí lékaři mi nedoporučili cestovat do zahraničí, abych ji mohl převzít osobně," uvedl s omluvou polský filmař. Věří, že mu zdraví v příštím roce dovolí do Prahy přijet.

Podívejte se na ukázku z filmu Andrzeje Wajdy Walesa.
Podívejte se na ukázku z filmu Andrzeje Wajdy Walesa.

"Andrzej Wajda, který je žijící legendou polské kinematografie, oslavil 6. března osmaosmdesátiny. Na Febiofestu už osobně byl - v roce 2005 zahajoval slovenskou část," řekl prezident festivalu Fero Fenič.

Připomněl jeho snímky Člověk z mramoru, Popel a démant, Krajina po bitvě, Březový háj a Katyň. Wajda už šest desítek let točí filmy o své zemi a duši jejích lidí. Své místo v nich mají velké dějiny i zdánlivě běžné a obyčejné osudy.

"V kinematografiích střední Evropy asi neexistuje větší osobnost, která svým dílem tak důsledně mapuje novodobé dějiny své země, a to s důrazem na touhu po svobodě a hájením základních morálních hodnot," shrnul význam prvního letošního držitele Kristiána programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.

Do konce festivalu 28. března ho převezmou i ředitel Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé.

Zazněl Hlas mladé Ukrajiny i upírů

Festival letos rozšířil program úvodního dne a v dalších třech sálech podpořil ukrajinskou demokracii. Filmový blok Hlas mladé Ukrajiny byl přístupný veřejnosti zdarma a své diváky si našel.

Mohli vidět průřez tvorbou nejmladší ukrajinské filmové generace vrcholící v přímých svědectvích z ukrajinské revoluce. Studenti filmu Oleksandr Ščerbak a Mykyta Panisov spolu se svým pedagogem Michailem Iljenkem byli hosty projekce.

"Přivezli jsme filmy z míru i ty válečné. A s nimi slova díků," uvedl Iljenko.

Dalším zahajovacím snímkem Febiofestu byl dnes nový film Jima Jarmusche Přežili jen milenci, ve kterém využil řadu klišé vampýrských filmů.

Febiofest potrvá do 28. března. Přivítá 48 hostů a v 18 programových sekcích uvede 141 filmů z šesti desítek zemí. Výběr z programu se objeví do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Celkem půjde o 542 projekcí, z nich 436 v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy