Grand Prix Febiofestu vyhrál film, který hledá Domov

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 3. 2014 15:02
Snímek Domov je romantická tragikomedie, která vypráví o dívce, jež teprve v sedmadvaceti poznává své prarodiče a rozhodne se žít na venkově, a dokáže tak začít pracovat se svými sociálními fobiemi.
Domov.
Domov. | Foto: Febiofest

Praha - Vítězem letošní soutěže o Grand Prix festivalu Febiofest je švédský snímek Domov, natočený v islandské koprodukci. Jeho tvůrce Maximilian Hult převezme cenu na závěrečném ceremoniálu v pátek večer v pražském multikině Cinestar Anděl.

Domov je romantická tragikomedie, která lehce poťouchlým okem sleduje mezilidské vztahy. Hult jako debutující režisér i scenárista v ní podle verdiktu 33členné poroty vedené Theodorem Pištěkem dokazuje obratné vyprávěcí schopnosti se smyslem pro detail.

Podívejte se na ukázku z vítězného snímku Febiofestu 2014.
Podívejte se na ukázku z vítězného snímku Febiofestu 2014.

Jde o příběh sedmadvacetileté dívky, která netuší, že má ještě prarodiče. Když jí matka sdělí, že její dědeček právě zemřel, racionálně uvažující a odměřená dívka se vydá na pohřeb. Po setkání s babičkou, která se s touto ztrátou vyrovnává těžce, se rozhodne na venkově zůstat a uspořádat si vlastní život do nynějška plný fobií.

"Uplatnil jsem v tomto příběhu různé drobnosti a postřehy. Zaujalo mě, jak se lidé vyrovnávají se ztrátou někoho, s kým žili velice dlouho. Scénář jsem několikrát přepracovával," říká Hult. "Složité bylo obsazení herců, především zakomplexovaného obézního chlapce."

Hult cenu převezme osobně, na festivalu měl čas i zajít na projekce. "Jako divák jsem tu byl spokojen," řekl filmař vycházející z tradice severské filmové tvorby, která na mezilidské vztahy klade velký důraz. "Lidé jsou vždycky mnohem složitější, než je filmař může během dvou hodin ve filmu zobrazit. Každý má totiž v sobě tu lepší i horší stránku - já se raději zabývám tou lepší," podotkl.

Domov.
Domov. | Foto: Febiofest

Soutěž Nová Evropa se konala posedmé za účasti tuctu prvních a druhých snímků talentovaných filmařů z evropských zemí. Český zástupce mezi nimi chyběl. Loni zvítězilo drama Rufuse Norrise Rozbitý svět, vyhlášené nejlepším britským nezávislým filmem roku 2012. I letošní vítěz Febiofestu byl už oceněn na mezinárodních festivalech. V Pusanu loni získal Cenu diváků, na MFF v Mannheimu-Heidelbergu obdržel Cenu ekumenické poroty.

Ocenění v Praze je spojeno s odměnou 5000 eur (137 tisíc korun); stejnou částku získá případný český distributor, který snímek uvede do kin.

Letos se v soutěži objevily generační výpovědi, pohled na svět očima dítěte, zamyšlení nad důsledky společenských předsudků, dopady udavačství za komunismu nebo nad prokletím života v zajetí vlastního tělesného postižení. A našli se i tvůrci, kteří vědí, že humor není jen kořením života, ale také dobrého filmu.

Od 20. března uvedl pražský Febiofest 141 filmů z šesti desítek zemí, které zhlédlo 61 500 diváků. Od příštího týdne se vydává do regionů.

 

Právě se děje

Další zprávy