Cruise se přimluvil u premiérky. Mission: Impossible se bude točit v Norsku

Reuters Reuters
25. 7. 2020 16:03
Norská vláda udělá výjimku pro amerického herce Toma Cruise a štáb, který v zemi letos na podzim natočí část nového filmu ze ságy Mission: Impossible. Výjimka spočívá v tom, že tvůrci nebudou muset do karantény, což jinak vyžadují hygienická nařízení.
Tom Cruise v srpnu 2018 při premiéře filmu Mission: Impossible - Fallout v Pekingu.
Tom Cruise v srpnu 2018 při premiéře filmu Mission: Impossible - Fallout v Pekingu. | Foto: Reuters

Příprava sedmého a osmého dílu lukrativní ságy, za kterou stojí studio Paramount Pictures, byla v únoru přerušena kvůli pandemii nového typu koronaviru. Sedmá Mission: Impossible má mít premiéru v listopadu 2021, osmý díl o rok později.

Tom Cruise si před kamerou zopakuje roli tajného agenta Ethana Hunta. Oba filmy natočí Američan Christopher McQuarrie, režisér dvou posledních epizod s podtituly Národ grázlů a Fallout.

"Filmaři budou dodržovat komplexní režim, aby předešli možné nákaze," slibuje norská ministryně zemědělství Olaug Bollestadová. "Během pobytu v Norsku budou dbát na to, aby nepřišli do kontaktu s jinými lidmi," dodává.

Všichni členové štábu musí mít před odletem i po příletu do Norska negativní testy na covid-19. Po celý pobyt jim budou asistovat zdravotníci a mobilní testovací laboratoř.

Podle norských médií Tom Cruise osobně požádal norskou premiérku Ernu Solbergovou a ministra kultury Abida Raju, aby akci povolili. Naposledy se tým pracující na nových dílech Mission: Impossible sešel v Itálii, kde natáčení utnula pandemie koronaviru.

Ve videohovoru mezi Cruisem a pracovníky ministerstva kultury Raja řekl, že se těší, až se filmaři do země vrátí.

"Ty jo, já taky. Nemůžu se dočkat," odvětil Cruise. "Zbožňuji Nory, vaši kulturu, krajinu, fjordy, hory, všechno norské. Je to nádherná země," dodal.

Výjimku z karantény udělilo tamní ministerstvo kultury také proto, že zahraniční štáb již od Norského filmového institutu obdržel grant ve výši 50 milionů norských korun, v přepočtu téměř 123 milionů českých korun.

Mission: Impossible patří k nejvýdělečnějším hollywoodským sériím. Zatím poslední předloňský díl Mission: Impossible - Fallout, který se také zčásti natáčel v Norsku, celosvětově utržil přes 791 milionů dolarů, což je okolo 17,8 miliard korun.

Po příletu do Norska dnes každý musí strávit deset dnů v karanténě. Výjimka platí jen pro zhruba dvacítku evropských zemí, ale nikoliv pro Američany. V pátek začaly norské úřady do karantény opět posílat návštěvníky ze Španělska, nově naopak karanténu po příletu nemusí absolvovat Maďaři.

Snímek Mission Impossible - Fallout je bombastický, ale chytře natočený, tvrdí kritik Kamil Fila. Film přináší divákům tolik, že si nemohou stěžovat. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy