Nebeský, Menzel, Kareninová. Ministerstvo kultury ocenilo významné osobnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 10. 2019 23:35
Spolu se Státní cenou za literaturu, kterou získal Karol Sidon, ministerstvo kultury v neděli večer na Nové scéně Národního divadla ocenilo dalších sedm osobností české kultury. Státní cenu za překladatelské dílo obdržela romanistka Anna Kareninová, laureáty cen ministerstva kultury se stali divadelní režisér Jan Nebeský, výtvarník Václav Cigler nebo filmař Jiří Menzel.
Jaroslav Kučera na archivním snímku.
Jaroslav Kučera na archivním snímku. | Foto: ČTK

Jaroslav Kučera

In memoriam byl oceněn kameraman Jaroslav Kučera, a to za celoživotní ochotu experimentovat a osobitý kameramanský rukopis, kterým umocňoval vyznění kinematografických děl.

Kučera, který zemřel roku 1991, se podílel například na vzniku filmů Všichni dobří rodáci, Démanty noci, Noc na Karlštejně nebo Adéla ještě nevečeřela.

Jako kameraman pracoval i pro televizi, vytvářel filmové dotáčky pro divadla, například pro Laternu magiku, vyučoval na FAMU. Jeho ženou a spolupracovnicí byla režisérka Věra Chytilová. Ze spolupráce s ní vznikl snímek Automat svět z povídkového filmu Perličky na dně nebo snímky Sedmikrásky a Ovoce stromů rajských jíme. Jaroslav Kučera byl mnohokrát oceněn doma i v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy