Nebeský, Menzel, Kareninová. Ministerstvo kultury ocenilo významné osobnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 10. 2019 23:35
Spolu se Státní cenou za literaturu, kterou získal Karol Sidon, ministerstvo kultury v neděli večer na Nové scéně Národního divadla ocenilo dalších sedm osobností české kultury. Státní cenu za překladatelské dílo obdržela romanistka Anna Kareninová, laureáty cen ministerstva kultury se stali divadelní režisér Jan Nebeský, výtvarník Václav Cigler nebo filmař Jiří Menzel.
Jiří Menzel na archivním snímku.
Jiří Menzel na archivním snímku. | Foto: ČTK

Jiří Menzel

Cena ministerstva kultury za filmy, kterými se nesmazatelně zapsal do dějin české a světové kinematografie, putuje k jedenaosmdesátiletému Jiřímu Menzelovi. Jeho první celovečerní titul Ostře sledované vlaky z roku 1966 získal Oscara.

V šedesátých letech 20. století patřil k tvůrcům československé nové vlny. Kromě jiného je autorem snímku Skřivánci na niti (1969), jenž v roce 1990 získal cenu Zlatý medvěd na festivalu v Berlíně, nebo filmu Vesničko má středisková nominovaného na Oskara v roce 1985.

Vedle rozsáhlé kinematografické tvorby se Menzel věnoval divadelní režii v Činoherním klubu nebo Divadlu na Vinohradech, učil na pražské FAMU. Je zahraničním členem Americké filmové akademie, nositelem vysokého francouzského uměleckého titulu Řád umění a literatury a držitelem Českého lva za dlouholetý umělecký přínos.

 

Právě se děje

Další zprávy