Nebeský, Menzel, Kareninová. Ministerstvo kultury ocenilo významné osobnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 10. 2019 23:35
Spolu se Státní cenou za literaturu, kterou získal Karol Sidon, ministerstvo kultury v neděli večer na Nové scéně Národního divadla ocenilo dalších sedm osobností české kultury. Státní cenu za překladatelské dílo obdržela romanistka Anna Kareninová, laureáty cen ministerstva kultury se stali divadelní režisér Jan Nebeský, výtvarník Václav Cigler nebo filmař Jiří Menzel.
Ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek (vlevo) předává Státní cenu za literaturu Karolu Sidonovi.
Ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek (vlevo) předává Státní cenu za literaturu Karolu Sidonovi. | Foto: ČTK

Karol Sidon

Vrchního zemského rabína, sedmasedmdesátiletého dramatika a spisovatele Karola Sidona, porota ocenila za celoživotní přínos literatuře. Dle porotců zazářil zejména knihami Sen o mém otci a Sen o mně či scenáristickou spoluprací s režisérem Jurajem Jakubiskem.

Dřívějšími držiteli Státní ceny za literaturu jsou Ivan Diviš, který ji po obnovení tradice obdržel v roce 1995, Josef Škvorecký, Milan Kundera, Ivan Wernisch nebo Jáchym Topol. Vloni cena nebyla udělena, z politických důvodů odstoupila porota a zamýšlený laureát Jiří Hájíček poctu odmítl.

Karolu Sidonovi i dalším laureátům v neděli večer na Nové scéně Národního divadla ceny předal ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy