Nebeský, Menzel, Kareninová. Ministerstvo kultury ocenilo významné osobnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 10. 2019 23:35
Spolu se Státní cenou za literaturu, kterou získal Karol Sidon, ministerstvo kultury v neděli večer na Nové scéně Národního divadla ocenilo dalších sedm osobností české kultury. Státní cenu za překladatelské dílo obdržela romanistka Anna Kareninová, laureáty cen ministerstva kultury se stali divadelní režisér Jan Nebeský, výtvarník Václav Cigler nebo filmař Jiří Menzel.
Jan Nebeský.
Jan Nebeský. | Foto: ČTK

Jan Nebeský

Pětašedesátiletý divadelní režisér Jan Nebeský, který dosud připravil okolo 120 inscenací, obdržel Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla. Zasloužil si ji "invenčním a inspirativním pojetím současné divadelní režie", zdůvodnila porota.

Za stěžejní označila období Nebeského působení v Divadle Komedie. V posledních letech Nebeský spolupracoval s Divadlem Na zábradlí, Národním divadlem, Divadlem v Dlouhé, Divadlem NoD, Studiem Hrdinů, Divadlem pod Palmovkou či Spolkem Jedl.

"Při inscenování je pro mne důležitý obraz. Obraz jako princip. Obraz dokáže nést metaforu k dalším vrstvám a proniká rychleji k divákovi," uvedl Nebeský v programu k inscenaci Nory Henrika Ibsena v Divadle pod Palmovkou.

 

Právě se děje

Další zprávy