Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Foto: Cinemart

Audiovizuální počin

Hmyz, výtvarná stylizace - Jan Švankmajer, Václav Švankmajer

Údajně posledním dílem čtyřiaosmdesátiletého animátora, režiséra a surrealisty Jana Švankmajera je Hmyz, který porotci ocenili za výtvarnou stylizaci.

Celosvětově uznávaný filmař, jenž debutoval roku 1964, se do paměti diváků zapsal schopností rozpohybovat v podstatě cokoli. Různými animačními technikami mu na plátně ožívají hliněné hlavy, hovězí jazyky i samotní herci. Nikdy to ale není samoúčelná hra.

"Švankmajerovy obrazy jsou agresivní, kritické a podvratné, zarývají se do nejhlubšího podvědomí. Jsou ale také zároveň soubojem tvůrce s vlastní přebujelou imaginací: inspirace vychází často ze vzpomínek, snů, z dětství nebo z literárních děl, která autor přetváří ve svébytné autorské vize," napsal na Aktuálně.cz kritik Tomáš Stejskal.

Podle něj Švankmajer titulem Hmyz ukazuje, že není ani tak vypravěč příběhů, jako spíš alchymista posedlý proměnou hmoty.

Film Hmyz měl vloni v lednu světovou premiéru na festivalu v nizozemském Rotterdamu, české biografy jej promítaly od února. Prostřednictvím crowdfundingové sbírky na serveru Indiegogo.com štáb vybral od veřejnosti 305 tisíc dolarů, v přepočtu téměř sedm milionů korun.

Jan Švankmajer se sobotního předávání cen nezúčastnil, sošku si z Divadla Archa odnesl jeho syn Václav Švankmajer.

 

Právě se děje

Další zprávy