Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Jenovéfa Boková ve filmu Chvilky.
Jenovéfa Boková ve filmu Chvilky. | Foto: CinemArt

Nejlepší herečka

Chvilky - Jenovéfa Boková

Cenu kritiků za herecký výkon obdržela šestadvacetiletá herečka a také houslistka Jenovéfa Boková za film Chvilky.

V komorním sociálním dramatu scenáristky a režisérky Beaty Parkanové ztvárnila mladou, obětavou a tápající ženu, která si přeje mít dobrý a klidný vztah s rodinou i partnery - i za cenu, že jim bude ustupovat.

Snímek, který v sedmi obrazech pojednává o základních situacích, vztazích a emocích, vloni soutěžil v sekci Na východ od Západu karlovarského festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy