Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Martin Huba za film Hovory s TGM.
Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Martin Huba za film Hovory s TGM. | Foto: ČTK

Nejlepší herec

Hovory s TGM - Martin Huba

Na známějších filmových cenách Český lev získal film Hovory s TGM jedinou nominaci, pro herce Martina Hubu za výkon v hlavní roli. Obdobu téže kategorie na Cenách české filmové kritiky dnes Huba úspěšně proměnil. Porota ocenila, jak ve snímku ztvárnil československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Film, který podle scénáře Pavla Kosatíka natočil debutant Jakub Červenka, ukazuje TGM ne jako vlídného tatíčka, nýbrž pragmatického a ostrého politika. "Všechny výrazové prostředky ve filmu posilují přirozeně zahraný dialog, v němž se protagonisté ukazují jako vícerozměrní hrdinové. Masaryk ožívá coby pragmatický a ostrý politik, neváhá se v jednu chvíli označit za diktátora," popsal v recenzi kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Podle něj jsou Hovory s TGM "krátkou kapitolou z dějin naší země, kdy navzdory velkolepým plánům už na dveře pomalu začínala klepat tragická budoucnost, aniž by to v tu chvíli kdokoli tušil".

V průběhu dnešních Cen české filmové kritiky Jakub Červenka za Hovory s TGM zároveň získal Cenu innogy pro objev roku. "Chtěl bych poděkovat své ženě Radce a našemu synovi Davidovi, že to se mnou vydrželi, ty dva roky, co projekt vznikal," řekl při přebírání ceny Červenka a dále vyjmenoval koproducenty snímku.

 

Právě se děje

Další zprávy