Filmem roku je podle kritiků Sedláčkův Palach, cenu za herectví dostala Boková

Kultura Kultura
2. 2. 2019 21:33
V přímém přenosu České televize z pražského Divadla Archa byly v sobotu večer uděleny Ceny české filmové kritiky. Snímek Hovory s TGM získal dvě sošky, jednu pro režiséra Jakuba Červenku za objev roku, druhou pro herce Martina Hubu za to, jak ztvárnil Tomáše Garrigua Masaryka. Ceremoniál moderovali Jana Plodková a Jiří Havelka. "Pravda a kritik musí zvítězit nad lží a ČSFD," rozloučili se moderátoři s diváky okolo půl desáté, kdy večer vyvrcholil. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších novinářů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři. Prohlédněte si letošní vítěze.
Ceny za scénář převzali Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová za film Chata na prodej.
Ceny za scénář převzali Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová za film Chata na prodej. | Foto: ČTK

Nejlepší scénář

Chata na prodej - Tomáš Pavlíček, Lucie Bokšteflová

Cenu za scénář získali Lucie Bokšteflová a Tomáš Pavlíček. V jejich filmu Chata na prodej se rodina schází na chatě předtím, než odevzdá klíče novým majitelům.

"Já bych chtěla poděkovat Tomášovi, že jsme na tom mohli spolu dělat," uvedla Bokšteflová, když cenu přebírala. "Já bych hrozně rád poděkoval Lucii, protože ono by to bez ní vůbec nešlo. To, co jsem přinesl, nebyl scénář, až ona z něj ten scénář udělala," doplnil Pavlíček.

Kritik Jan Gregor pro Aktuálně.cz napsal, že Chata na prodej je v tuzemské kinematografii docela vzácným úkazem. Humor vychází z realistických interakcí mezi dobře napsanými i odpozorovanými postavami, zároveň se snímek vyjadřuje k českému fenoménu chataření.

"V průběhu příjemných sedmdesáti minut se člověk dostane pod kůži všem hrdinům a díky jejich více či méně vyhroceným střetům pochopí, jaká traumata si odnesli z dlouhodobého působení nejúčinnější akční jednotky psychického teroru, které se říká rodina," uvedl Gregor.

Podle kritika Kamila Fily se Chata na prodej pokouší navázat na poetiku filmů, jako jsou například Homolkovi. Režisérovi by ale prospělo, kdyby zkusil točit jiný typ snímků, uvedl Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy