Ministerstvu kultury se mírně zvýší rozpočet na skoro 16 miliard, vyjednal Zaorálek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 8. 2021 17:36
Ministerstvo kultury by příští rok mělo hospodařit s rozpočtem 15,9 miliardy korun. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou z hnutí ANO to ve středu odpoledne oznámil šéf úřadu Lubomír Zaorálek z ČSSD.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. | Foto: Lukáš Bíba

V návrhu rozpočtu na rok 2022, který vláda schválila v červnu, přitom mělo ministerstvo kultury slíbeno jen 14,3 miliardy korun.

Oproti tomuto plánu nakonec částka naroste o 1,6 miliardy. Z toho 500 milionů korun půjde na živé umění a příspěvkové organizace, dalších skoro půl miliardy získá takzvaný kreativní průmysl z Národního plánu obnovy a přes 600 milionů korun ministerstvo utratí za obnovu kulturního dědictví, upřesnil Zaorálek.

Tomu se loni v srpnu při obdobném setkání podařilo vyjednat rozpočet na letošek asi ve výši 15 miliard korun. Po úpravách způsobených zejména opatřeními proti nemoci covid-19 letos úřad pracoval zhruba s 15,8 miliardy. Příští rok tak bude ještě o něco vyšší než letos, kdy úřad mimořádně sanoval kulturní provoz ochromený pandemií. "Nebyl jsem úplně spokojen s tím schváleným rozpočtem, proto jsme se dohodli, že se v srpnu sejdeme. Předpokládal jsem, že se dohodneme na úpravě," říká Zaorálek.

"Podařilo se vyjednat dalších 500 milionů korun do rozpočtu kultury, které směřují jak na podporu státních příspěvkových organizací, tak na podporu kulturních aktivit a nejrůznějších dotačních titulů, které máme pro nezávislou kulturu, a také na podporu regionálních orchestrů a divadel," dodává ministr.

Základní parametry státního rozpočtu na příští rok již vláda schválila počátkem června, a to se schodkem 390 miliard korun. Ministryně financí Schillerová ve středu zopakovala, že tento schodek je pro ni nepřekročitelný. Národní rozpočtová rada v červnu kritizovala konsolidaci veřejných financí jako nedostatečnou.

Z Národního plánu obnovy by pro oblast, kterou má v gesci ministerstvo kultury, příští rok mělo jít 490 milionů korun. Celkem kultura v příštích letech z plánu obnovy získá 8,1 miliardy korun.

Z celkových 171 miliard korun pro Česko se pro kapitolu Rozvoj kultury a kreativního sektoru počítá se 7,3 miliardy korun. Dalších 800 milionů korun bude mít kultura k dispozici z kapitoly Podpora vědy a výzkumu.

Třetí suma, o kterou se rozpočet ministerstva kultury pro rok 2022 navyšuje na téměř 16 miliard, je podle Zaorálka 628 milionů korun. "To jsou investice do programu Kulturní dědictví, nejrůznější typy investičních akcí na hradech, zámcích, v galeriích, státních organizacích. Měli jsme připravené projekty a ukázalo se, že jsou prostředky, tak jsme dostali další peníze na tento typ investic," uzavírá ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy