Německo dá na podporu kultury přes 60 miliard korun, vykompenzuje vstupné i náklady

Reuters ČTK Kultura Reuters, AFP, DPA, ČTK, Kultura
28. 5. 2021 10:36
Německá vláda tento týden schválila další balíček na pomoc kultuře. Zřizuje koronavirový kulturní fond v hodnotě 2,5 miliardy eur, v přepočtu 63,6 miliardy korun, ze kterého bude pořadatelům především kompenzovat nižší účast na kulturních akcích vynucenou opatřeními proti šíření koronaviru.
Na snímku je prázdné hlediště berlínského Theater am Schiffbauerdamm, kde sídlí Berliner Ensemble.
Na snímku je prázdné hlediště berlínského Theater am Schiffbauerdamm, kde sídlí Berliner Ensemble. | Foto: ČTK/DPA

Podle agentury Reuters začne spolková vláda od 1. července dorovnávat každý prodaný lístek na kulturní akci, která se kvůli hygienickým opatřením koná s omezeným počtem diváků. V první fázi takto bude vláda podporovat akce do 500 lidí, od konce srpna do 2000 lidí.

Pokud by se situace ohledně nákazy nemocí covid-19 opět zhoršila a akce naplánované od 1. července musely být zrušeny, vláda pořadatele kompenzuje.

Peníze dostanou všichni organizátoři koncertů, operních a divadelních představení nebo filmových projekcí, kteří kvůli protipandemickým opatřením museli snížit počet diváků v sále alespoň o 20 procent. Ve všech takových případech vláda pošle organizátorům peníze v hodnotě každé prodané vstupenky, jinými slovy tak za každý lístek, který si koupí občan, vláda koupí další. Opatření má strop maximálně 100 tisíc vstupenek na jednu akci, dodává deník Guardian.

600 milionů eur z celkových 2,5 miliardy eur bude počínaje zářím určeno na případnou kompenzaci nákladů pro všechny akce, které by musely být zrušeny kvůli zhoršení epidemiologické situace. Za jednu akci bude pořadatel moci žádat maximálně osm milionů eur, v přepočtu 203 milionů korun, doplňuje agentura DPA.

Spolkový ministr financí Olaf Scholz balíček označuje za největší dotační kulturní program od konce 2. světové války. Cílem je pomoci na nohy pořadatelům a vyslat jim signál, že je opět bezpečné pořádat kulturní akce a že už se nemusí bát dalších finančních ztrát. "Potřebujeme organizátorům dodat důvěru, aby opět začali plánovat," zdůrazňuje Scholz.

"Po dlouhé koronavirové zimě se život pomalu vrací do starých kolejí," říká pověřenkyně spolkové vlády pro kulturu Monika Grüttersová, podle níž kultura zaslouží stejnou pomoc, jaké se dostalo jiným odvětvím.

"Spousta lidí si v této krizi uvědomila, jak moc nám chybí společné kulturní zážitky. Že kultura nám pomáhá hledat cestu k druhému, že nám pomáhá reflektovat naši identitu, pochybovat, provádět sebereflexi a diskutovat. Touha vrátit se ke kulturnímu životu je obrovská, zdaleka nejen mezi umělci a tvůrčími lidmi," doplňuje Grüttersová.

Pomoc naváže na loňský program Neustart Kultur, na který německá vláda vyčlenila dvě miliardy eur, v přepočtu 50,8 miliardy korun.

Jak píše agentura AFP, za prosazení balíčku na vládě lobboval ředitel Německé kulturní rady Olaf Zimmermann. V posledních měsících o pomoc volaly také osobnosti německé kultury na sociálních sítích. Například slavná houslistka Anne-Sophie Mutterová ve středu v televizi vyzvala vládu, ať ke kultuře projeví důvěru a umožní umělcům opět hrát před lidmi.

"Čtrnáct měsíců jsou umělci umlčováni. Prosíme vládu, aby nám důvěřovala, že dokážeme zodpovědně pořádat koncerty. Publikum je vyhladovělé. A my jsme připravení začít," řekla hudebnice.

V Německu za poslední den přibylo 7380 nových případů nákazy koronavirem, což je méně než před týdnem, kdy bylo nakažených 8769. Aktuální čísla v pátek ráno zveřejnil Institut Roberta Kocha. Za posledních sedm dní se v zemi objevilo v průměru méně než 40 nakažených koronavirem na 100 tisíc obyvatel a tato hodnota dál klesá. Ještě koncem dubna se pohybovala kolem 150.

Koronavirem se od propuknutí epidemie ve zhruba 83milionovém Německu nakazilo skoro 3,7 milionu lidí. Komplikacím spojeným s covidem-19 v zemi podlehlo 88 187 pacientů, z toho 192 za posledních 24 hodin. Před týdnem Německo oznámilo 226 dalších úmrtí za den.

Šlo mi o to, aby kulturu bylo slyšet, nepsal jsem dopis premiérovi za sebe, ale za celou kulturní scénu, říká houslový virtuos Pavel Šporcl. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy