Vyhrál gastroolympiádu s bramborovým trdelníkem. Soutěži jsem obětoval vše, říká

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
16. 5. 2023 12:17
Dominikovi Unčovskému bylo 14 let, když začínal jako asistent v kuchyni šéfkuchařských es Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. Prošel si známými českými podniky, horskými hotely i stáží v Indii. Minulý víkend všechny svoje dovednosti nabyté v průběhu let zúročil a vyhrál národní kolo prestižní soutěže Bocuse d'Or, která je přirovnávána ke gastronomické olympiádě.
"Dal jsem do soutěže veškeré svoje úspory, čas i energii. Poslední měsíce jsem prakticky pořád jen pracoval, neměl jsem ani jeden den volna," říká Dominik Unčovský.
"Dal jsem do soutěže veškeré svoje úspory, čas i energii. Poslední měsíce jsem prakticky pořád jen pracoval, neměl jsem ani jeden den volna," říká Dominik Unčovský. | Foto: Bocuse d'Or

Je unavený a při odpovídání na otázky stále trochu nervózní. Poslední dny toho moc nenaspal, zato toho hodně namluvil a naběhal. "Dal jsem do soutěže veškeré svoje úspory, čas i energii. Poslední měsíce jsem prakticky pořád jen pracoval, neměl jsem ani jeden den volna. I když jsem neměl směnu, stejně jsem šel do práce alespoň na pár hodin, abych trénoval na soutěž. Být vítězem je nepopsatelný zážitek, je to pro mě všechno," přiznává v rozhovoru tři dny po vyhlášení Dominik Unčovský.

Zdůrazňuje, že bez rodiny, přátel a kouče by svou první účast v profesionální gastronomické soutěži nikdy nedotáhl do vítězného konce.

Soutěž Bocuse d'Or, která se po letech vrátila také do Česka, založil v roce 1987 francouzský šéfkuchař Paul Bocuse. O vítězství v národním kolem usilovalo celkem deset finalistů. Ti museli během necelých šesti hodin připravit pokrm z králičího hřbetu a králičího stehna a druhou, vegetariánskou verzi, v níž byly povinné brambory a česnek. To vše v otevřené kuchyni za účasti stovek diváků a celé řady porotců v pražské aréně O2 universum.

"Když jsem cítil napětí, nadechnul jsem se do bránice"

"Když jsem vstoupil do té ohromné arény s publikem, byl jsem naměkko a nervózní. Ale pak jsem si řekl, že jsem člověk jako každý jiný, jdu vařit a mám stejné šance jako ostatní finalisté. Prvních pět kroků pro mě bylo nejtěžších, měl jsem okno a nevěděl jsem, co mám dělat. Pak jsem se podíval na své poznámky a začal jsem fungovat tak jako vždycky. Publikum jsem vnímal, ale soustředil jsem se na svou práci. Pokaždé, když jsem cítil napětí a stres, jsem všechno odložil a nadechnul jsem se do bránice, jak mě to učila moje mistrová na střední škole," vypráví o svých pocitech Dominik Unčovský.

Vyhrát prestižní soutěž je týmová práce a vyžaduje týdny trénování a nasazení, říká vítěz Bocuse d'Or.
Vyhrát prestižní soutěž je týmová práce a vyžaduje týdny trénování a nasazení, říká vítěz Bocuse d'Or. | Foto: Daniel Martinek

"Laici si možná řeknou, co tam pět a půl hodiny chystal. Šel si ještě vyžehlit rondon a převlíct si ponožky? Ale uvařit dva teplé pokrmy o 15 různých komponentech a servírovat je v tom nejlepším stavu je velmi těžké. Navíc vaříte 14 porcí a musíte dekorovat plato a talíře. Načasování je to nejtěžší, protože s každou minutou kvalita suroviny klesá," popisuje kuchař. Časomíru trénoval týdny před soutěží s nastaveným budíkem, za nedodržení času totiž porota strhává body.

Kromě výsledku, času či vzhledu jídla se mezinárodní odborní hodnotitelé zaměřili také na množství vyprodukovaného odpadu, čistotu pracovního místa, receptury, alergeny a přípravy před samotným vařením. "Den před akcí jsme museli všechno zvážit a popsat přesně, jak jsme si suroviny připravovali a jak se přepravovaly," vysvětluje.

Bramborový trdelník a česká zabijačka z králíka

Stejně jako sportovci na olympiádě, také kuchaři mají na Bocuse d'Or svoje kouče. Dávají jim rady, popohánějí je nebo hlídají čas během samotné soutěže. Koučem vítěze národního kola je kuchař Lukáš Čarný, který působí v Makro akademii. Jeho dalším pomocným asistentem pak Adam Tišer z restaurace Field.

Porota složená z třiceti respektovaných osobností české i zahraniční gastronomie ocenila jeho králíka inspirovaného českou zabijačkou a bramborový trdelník nebo taky mechové jezírko jako vegetariánskou variantu zadání. Odborníci vyzdvihli především originalitu zpracování českých surovin.

"Dostali jsme do jídla syrečky, podmáslí a první jarní houbu - smrže. A myslím si, že jsme měli i hezké plato a dekorace. Ale podle mě jde vždycky o chuť, kterou jsme zvládli geniálně," říká s tím, že kromě jara se inspirovali také českým polem.

Z Bruntálu až do Indie

Ke gastronomii přivedla Dominika Unčovského jeho rodina, která měla v Albrechticích u Bruntálu svůj vlastní podnik. Jako dospívající v něm pomáhal s přípravou jídla a později se díky svému strýci dostal až do učení k českými šéfkuchařským esům.

Vyučil se v Pražském kulinářském institutu a dříve pracoval v pražských restauracích La Bottega di Finestra, Sansho a Mánes. Kromě toho má za sebou téměř tříleté působení v prestižním rakouském hotelu A-Rosa v Alpách a stáž v jednom z nejprestižnějších hotelů v Indii Radisson Blu Plaza Mysore. Poslední měsíce působil jako ambasador Makro akademie.

Odborníci vyzdvihli na Unčovského výtvorech především originalitu zpracování českých surovin.
Odborníci vyzdvihli na Unčovského výtvorech především originalitu zpracování českých surovin. | Foto: Daniel Martinek

Podle kuchaře nesmí lidem v gastronomii chybět pokora a úcta k lidem. "Když jsem byl na zkušenou v pětihvězdičkovém hotelu A-Rosa, byla to právě pokora, talent a úcta k lidem, díky kterým jsem se vypracoval na junior sous-chefa," říká. Formovala jej také měsíční stáž v Indii, kam odjel se svým kamarádem, taktéž kuchařem a jogínem.

"Nabídl mi, jestli s ním nechci jet do Indie poznávat kulturu a gastronomii. Byla to velká výzva, nevěděl jsem vůbec, kde budu bydlet nebo co tam budu dělat. Asi dva týdny před odletem mě rodiče přemluvili, ať zůstanu v hotelu a něco se v něm přiučím. Radisson Blu Plaza Mysore je jeden z nejprestižnějších hotelů v Indii. Měl jsem tu čest pracovat v něm po boku místního šéfkuchaře. Ten mě každý večer bral na vaření v tandúru, což je pec v zemi, kde na ohni dělají naan (chleba) nebo maso uvnitř kotle," popisuje.

Vítěz národního kola gastroolympiády také přiznává, že ho indická cesta změnila. "Pomohla mi v mém osobním životě, přeskupil jsem si priority a změnil se mi pohled na svět a život. Stačí málo proto, abyste byli šťastní. Nemusíte mít velké auto, dům a spoustu peněz na účtu. Důležité je mít rodinu a dobré srdce. Indové nic moc nemají a stejně jsou naprosto skvělí," říká.

"Lidi, se kterými jsem se tam vídal, mi na rozloučenou koupili ze svých úspor malý dárek - sošku Krišny na památku. Při soutěži byl se mnou," tvrdí.

Dominik Unčovský svou výhru oslavil se svými nejbližšími, zlatý talíř Bocuse d'Or zatím ale zůstává u jeho kouče. Evropské kolo soutěže jej čeká až příští rok v norském Trondheimu. Do světového finále, které se koná každé dva roky v Lyonu, se postupně dostane 24 zemí. Finále se za Česko naposledy zúčastnil Jan Všetečka v roce 2009.

Co přesně teď českého vítěze čeká, zatím netuší. "Musím se pobavit se svými šéfy a vedením českého týmu Bocuse d'Or, co to obnáší. Ale chci přípravě na evropské finále dát všechno," říká.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 37 minutami

Akademiky, které Zeman odmítal, jmenuje Pavel profesory v červnu

Prezident Petr Pavel jmenuje historika umění Jiřího Fajta a fyzika Ivana Ošťádala profesory pravděpodobně v červnu, oznámila mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Pavlův předchůdce Miloš Zeman jim nejvyšší akademický titul odmítl přiznat, zdůvodnil to jejich prohřešky z minulosti.

"Předpokládáme, že budou (Fajt a Ošťádal) jmenováni společně s ostatními profesory v červnu," uvedla Řeháková. Pavel se stal prezidentem letos v březnu. Nedlouho poté řekl, že jmenuje Fajta a Ošťádala profesory, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké škol. Spolehne se podle svých slov na akademické prostředí, aby posoudilo, zda dotyčný splnil všechna kritéria pro přiznání profesorského titulu.

Zdroj: ČTK
před 53 minutami

Dva členové Zemanovy ochranky zpronevěřili tisíce nábojů, od soudu odešli s pokutou

Peněžité tresty Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvěma mužům, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.

Obžaloba tvrdí, že Martin Tiefenbach a Patrik Přibyl, kteří u útvaru působili jako instruktoři, si z policejního skladu mezi lety 2018 a 2020 po vzájemné dohodě brali různé náboje. Celkem si jich podle státního zástupce pro soukromé účely přisvojili přes 20 tisíc. Střelivo pak podle nepravomocného verdiktu vykázali jako použité při střelecké přípravě.

Soudkyně Šárka Šantorová dnes uložila Tiefenbachovi peněžitý trest 150 tisíc korun, Přibylovi 100 tisíc korun. Druhému muži, který je na rozdíl od Tiefenbacha i nadále zaměstnán u policie, také na tři roky zakázala činnost v ozbrojených bezpečnostních sborech. Oba muže soudkyně potrestala za zpronevěru, Tiefenbacha navíc za nedovolené ozbrojování.

Ministerstvu vnitra musí podle verdiktu muži nahradit 105 tisíc korun, jde o částku se kterou se úřad do řízení jako poškozený přihlásil.

Zdroj: ČTK
před 1 hodinou

Evropská unie zdvojnásobí svou hasičskou flotilu, připravuje se na dopady klimatické změny

Evropská unie oznámila, že na letošní léto zdvojnásobí svou leteckou hasičskou flotilu. Učiní tak kvůli výzvám, jako je narůst počtu a intenzity lesních požárů v důsledku změny klimatu. Informovala o tom agentura Reuters.

"V několika posledních letech jsme byly svědky dosud největších výzev," uvedl komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. Během uplynulých deseti let byl podle něj zaznamenán v průměru 350procentní nárůst žádostí o pomoc skrze unijní mechanismus RescEU.

"Katastrofy jsou stále častější a intenzivnější," řekl Lenarčič s odkazem na riziko lesních požárů v oblastech, kde dříve nebyly běžné, a povodně v Belgii, Německu a Itálii.

Pro nadcházející sezonu lesních požárů bude rezerva RescEU zahrnovat 24 hasičských letadel a čtyři helikoptéry z deseti členských států. K tomu 11 unijních zemí vyšle téměř 450 hasičů, kteří budou mít základnu ve Francii, Řecku a Portugalsku.

Zdroj: ČTK
před 1 hodinou

Věkové rozpětí pro dobrovolná očkování proti HPV a meningogkokům se rozšíří

Věkové rozpětí pro hrazené dobrovolné očkování dívek a chlapců proti lidskému papilomaviru (HPV) a proti meningokokům se zřejmě rozšíří. Nově budou moci očkovat také hygienici a epidemiologové. Změny přinesou senátní úpravy vládní novely o ochraně veřejného zdraví, které dnes schválila Sněmovna. Předloha pojednávala v původní podobě jen o bezpečnosti dodávek pitné vody. Nyní ji dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Očkování proti HPV, který je původcem rakoviny děložního čípku, je nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění lidem mezi 13. a 14. rokem věku. Schválený návrh senátorů rozšiřuje toto "očkovací okno" na 11 až 15 let věku. Podobně se rozšíří i věkové rozpětí pro hrazené očkování mládeže proti meningokokům, které nyní stát platí dívkám a chlapcům od 14 do 15 let. Nově to bude mezi 14. a 16. rokem věku. "Je to všechno v souladu s vědeckými poznatky," uvedl před poslanci senátor Roman Kraus (ODS).

Od uzákonění obecné možnosti, aby očkovali i hygienici a epidemiologové, si senátoři slibují zvýšení počtu očkovacích míst. Očkovat tak bude moci podle Krause dalších zhruba 300 lékařů.

Zdroj: ČTK
Další zprávy