Potraviny, které nakopnou vaše zdraví. Žádná exotika, ale sardinky, zelí či med

Nikola Bernard Nikola Bernard
11. 3. 2025 10:58
Potraviny poskytující spoustu živin nemusí pokaždé pocházet z druhého konce světa, ale pravé superpotraviny se často skrývají přímo v naší lednici nebo spíži. Sardinky, med, kysané zelí nebo vejce přinášejí spoustu benefitů. Holistický přístup ke stravování k tomu připojuje, že naše tělo potřebuje především lokální a sezonní potraviny v té nejlepší kvalitě. Tenhle seznam byste neměli minout.

Kuchařka a zastánkyně holistického přístupu Nikola Rotbauerová je toho názoru, že lidé by k jídlu měli přistupovat nejen jako k potravě nás nasytí, ale jako k faktoru, který komplexně ovlivňuje naše tělo. Zásadní je také zaměřit se na to, kdy a jak jíme, odkud potraviny pocházejí a jaký mají vliv na naši vnitřní pohodu.

U holistického stravování jde o životní styl, nikoliv dietu.  Je založeno na vynechání průmyslově zpracovaných potravin z jídelníčku. Seznam (super)potravin, na kterém se Rotbauerová podílela, obsahuje položky, které mnozí běžně naleznou ve své spižírně či v lednici, jsou lokální a měly by se konzumovat v té nejlepší kvalitě. I zde se opět prokazuje, jak je důležitý návrat ke kořenům.

Foto: Shutterstock

Vejce

Vejce, stejně jako máslo, je nutné zařazovat do jídelníčku s rozmyslem. Kardiologové doporučují maximálně čtyři vejce týdně, s čím však mnozí nutriční specialisté nesouhlasí. 

Obsahují poměrně lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy skupiny B, a to zejména B12, vitaminy D, E, K a A a také třeba vápník, železo, hořčík a draslík. Zároveň mají vysokou biologickou hodnotu a významně se podílejí na tvorbě svalové hmoty. 

U vajec je klíčové dbát na jejich původ a kvalitu. Vejce lze krásně nakombinovat se zelím v bio kvalitě, bylinkami, špenátem, houbami či produkty z kozího mléka. Skvělá jsou jako základ sladkých jídel, třeba lívanců či koláčů.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy