Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.

Uprchlíci a selhání tradičních testů (1981-1983, Kalifornie)

V prosinci roku 1981 bylo v kalifornském Sonoma County  hospitalizováno sedm laoských uprchlíků po konzumaci nasbíraných hub. O dva roky později, v prosinci 1983, se scénář opakoval - tentokrát onemocnělo 14 imigrantů. Všichni věřili, že houby, které snědli, jsou bezpečné. Ve skutečnosti šlo o smrtelně jedovaté "death angel" houby, tedy muchomůrky obsahující amatoxiny.

V jejich rodné zemi, Laosu, se tradičně testovala jedovatost hub vařením s rýží - pokud se rýže zbarvila do červena, houba byla považována za nebezpečnou. Jenže severoamerické druhy tímto testem neprošly, a tak byly chybně pokládány za jedlé. Doktor Ken Olsen ze San Francisco Poison Control Center upozornil, že některé kalifornské houby často vypadají téměř totožně jako oblíbené jedlé druhy z jihovýchodní Asie. Tragédie tak nebyla jen o otravě - byla o střetu dvou světů, kde důvěra v tradiční znalosti narazila na neznámé nebezpečí.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy