Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.

Čínská dekáda hrůzy (2010-2020)

V Číně houby nejsou jen kulinářskou delikatesou, ale také tichým rizikem, které se během let proměnilo v celonárodní problém. Mezi lety 2010 a 2020 země zažila hrozivou vlnu otrav - více než 10 000 ohnisek vedlo k téměř 39 000 onemocněním, přes 21 000 hospitalizací a 788 úmrtím. Nejvíce postižena byla provincie Yunnan, kde se odehrálo 40 procent všech případů a 41 procent úmrtí.

Ani v roce 2024 se situace nezlepšila. Podle China Daily došlo k 599 novým ohniskům, která zasáhla 1 486 lidí. Nejčastějším viníkem byl druh Chlorophyllum molybdites, zodpovědný za 147 incidentů.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy