Léto patří ovocným knedlíkům. Kde si v Praze na nich smlsnete a jaký je jejich původ?

Nikola Bernard Nikola Bernard
1. 7. 2025 9:29
V žebříčku národních gastronomických pokladů zaujímají ovocné knedlíky výsadní postavení. Jsou jídlem dětství, letních prázdnin i rodinných setkání. Měkké, nadýchané, vonící po másle a ovoci. Češi je milují napříč generacemi a zcela po právu. Jen málokterý pokrm v sobě totiž spojuje tolik domácího umu, sezonnosti i sladké nostalgie.

Slavní konkurenti

Že ovocné knedlíky nejsou pouze českou výsadou, dokazuje hned několik mezinárodních kuchařských pramenů. Ve Francii se už ve 14. století objevují tzv. "boulettes de pommes", jablka zabalená do těsta a vařená ve vodě. V Itálii se podávaly "tortelli di zucca" - sladké těstovinové taštičky plněné dýní, mandlemi a cukrem, ochucené skořicí. Známé jsou i "ravioli dolci" plněné ovocem, podávané s omáčkou a moučkovým cukrem.

Rakouská kuchařka Katharina Prato popsala v roce 1894 recept na dnes slavné "Marillenknödel", tedy meruňkové knedlíky z bramborového těsta. A Poláci mají své ovocné "pierogi", přičemž Němci nezostávají díky svému "Germknödelu" s povidly. Podobné sladké pokrmy však najdete i na druhém konci světa. Japonci se mohou chlubit rýžovými "dango" - ty jsou podávané na špejli a často plněné marmeládou.

Přesto všechno se právě v českém prostředí podařilo doladit sladké knedlíky do formy, která působí tak samozřejmě, že by se zdálo, jako by tu byly odjakživa.

Zdroj: iRozhlas a Český rozhlas

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy