Uprostřed mlh a bučin Českého lesa. V pohraničí funguje symbióza obory a restaurace

Gastronomickým centrem resortu je restaurace Hvozd v čele s šéfkuchařem Václav Hříbalem.
Jelení na smetaně s karlovarským knedlíkem a brusinkami...
“Stavy zvěře musíme hlídat, nemůže se nekontrolovaně množit. Optimální je 120 až 150 kusů,” říká Zdeněk Sloup. Do restaurace tedy může za rok přibližně 70 kusů zvěře.
Ryby dodává místní oborník do resortu v podstatě na zavolání.
Ve vysoké trávě občas číhají uši místní drobotiny. Zobrazit 32 fotografií
Foto: Jakub Plíhal
Petra Stěhulová Jakub Plíhal Petra Stěhulová, Jakub Plíhal
24. 7. 2024 11:36
Obora s romantickým názvem Srdíčko, blahodárný klid a odpočinek s výhledem na louky, břízy a k tomu dobré lokální jídlo. Tohle všechno spojuje nové místo k relaxaci uprostřed pohraniční obce Železná, kterou prochází takzvaná Železná trasa Svatojakubské cesty i momentálně populární Stezka Českem, přesto tu davy zatím nejsou.

Moderní Resort Český les v srdci Chráněné krajinné oblasti Český les, kterou charakterizují melancholické mlhy a husté bučiny, vznikl radikální, ale citlivou rekonstrukcí dvou dlouho nevyužívaných budov - někdejší prvorepublikové školy a původních vojenských kasáren. 

Gastronomickým centrem resortu je restaurace Hvozd v čele s šéfkuchařem Václav Hříbalem, jehož menu čerpá jak z darů chodských lesů, vlastní bylinkové zahrádky a blízkého rybníka Železný, tak i z poctivé produkce regionálních farmářů. Stejně tak design resortu i restaurace jakoby nasával charakter okolní přírody pod Čerchovem. Definuje ho tedy především oku příjemné spojení dřeva, kovu a skla, minimalistické linie a neutrální barevná paleta. 

Interiér restaurace s detaily motivů fauny Českého lesa zpracovaných místními řemeslníky plynule přechází ve venkovní terasu s výhledem na nekonečné louky a gril OFYR, který si zdejší šéfkuchař oblíbil a pod košatým kaštanem na něm připravuje masové speciality.

Ani vegetariáni nepřijdou zkrátka

V nabídce Hvozdu najdete jelení guláš, jelení svíčkovou nebo zvěřinovou paštiku. Milovníci masa mohou vyzkoušet kotlety s houbovým ragú nebo grilovanou zeleninou. "Hovězí maso odebíráme z farmy Čečkovice," říká šéfkuchař, který sází na lokálnost a čerstvost. Nemasovou hitovkou jsou tu zeleninové karbanátky.

V neposlední řadě jsou na meníčku ryby z nedalekého rybníka. Co by kamenem dohodil je i hlavní zdroj pro zvěřinové hody - obora Srdíčko, kterou má na starosti oborník Zdeněk Sloup. 

Není divu, že se na grilu, který je obklopen přírodou, připravuje maso s radostí.
Není divu, že se na grilu, který je obklopen přírodou, připravuje maso s radostí. | Foto: Jakub Plíhal

"Se Zdeňkem se vidíme každý den, chodí sem na obědy. Když dojdou ryby, tak je schopen mi je do hodiny přivézt, takže je máme neustále čerstvé. Teď nesmí střílet zvěřinu, pomalu mi docházejí zásoby, tak doufám, že to brzy začne," popisuje šéfkuchař spolupráci s nedalekou oborou. 

V oboře Srdíčko

Obora Srdíčko funguje od roku 2003. Začínalo se na ploše osmi hektarů, později se obora několikanásobně rozšířila. Zdeněk Sloup se o ni stará od roku 2007.  "V oboře máme muflony, daňky a jelena siku Dybowského. V současné době i s mláďaty by jich mělo být okolo 200 kusů," říká oborník.

"Stavy zvěře musíme hlídat, nemůže se nekontrolovaně množit. Optimální je 120 až 150 kusů," říká Zdeněk Sloup. Do restaurace Hvozd může za rok dodat přibližně 70 kusů zvěře. Jeho náplní je dohled nad zdravím zvěře a její přikrmování. Spoustu práce je také okolo obory samotné. "Staráme se o objekty a ploty. Sekáme trávu, děláme seno," vyjmenovává své povinnosti muž, který tráví většinu svého času v přírodě, a když náhodou zavítá do Prahy, tak už v podstatě nechápe, jak v ní někdo může žít.

Na česko-německé hranici

"Do nedávna to bylo Bohem zapomenuté místo," říká správce obory, když nás veze v terénním autě po oboře, abychom nějaké ty paroháče zahlédli, a dodává: "Lesy jsou tu pěkné. Kůrovec tady neudělal takovou paseku jako jinde."

Kraj s meditativním klidem okolních lesů se nachází v těsné blízkosti německých hranic. Je protkaný staletými poutními stezkami a dávnými obchodními trasami  a má mimořádně bohatou historii plnou příběhů o sklářích, obráncích hranic a zaniklých vesnicích.

Poblíž Železné se nachází vesnice Pleš, kde ještě počátkem 20. století žilo 800 lidí. Z Železné se k ní dá dojít příjemnou procházkou lesní stezkou zhruba za hodinu, cesta vede kolem obory Srdíčko. Návštěvníci mohou zároveň vstoupit i přímo do obory, musí se ale držet vyznačených úseků.

Obcí Železná prochází takzvaná Železná trasa Svatojakubské cesty i momentálně populární Stezka Českem. Před ní ale musí její účastníci zdolat horu "tisícovku" Čerchov. Stezka v této oblasti vede z velké části po zpevněných cestách. Kdo touto částí stezky projde, vzpomíná pak na poměrně opuštěnou krajinou.

V okolí resortu se nachází také 770 kilometrů cyklostezek, nespočet běžkařských a hikingových tras a 30 kilometrů odsud leží Domažlice, malebné centrum Chodska. Krajina Českého lesa je silně poznamenána historickým vývojem 20. století, kdy došlo k násilnému odsunu původního obyvatelstva a uzavření značné části hraničního pásma veřejnosti. Desítky zaniklých vesnic dotvářejí jedinečnou atmosféru místa, které ještě turisté tolik neprozkoumali.

 

Právě se děje

Další zprávy