Už chybí jen moře. Z jednoho lehátka na brněnském "Zelňáku" objednáte ze čtyř podniků

Už chybí jen moře. Z jednoho lehátka na brněnském "Zelňáku" objednáte ze čtyř podniků
Sdílená gastronomická a odpočinková zóna umožňuje hostům širší výběr a demokratizuje prostor.
Navečer až do půlnoci jsou k dispozici koktejly, limonády i večeře ze Slasti, aktuálně nejlepšího brněnského baru dle loňských výsledků ankety Gourmet Brno.
Název náměstí je opodstatněný i dnes, protože velkou část roku je využíváno jako tržiště se zeleninou, ovocem a květinami. Horní části náměstí vévodí sloup Nejsvětější Trojice z roku 1729, největší dominantou je barokní kašna Parnas z konce 17. století.
Domovina nabízí na Zelném trhu 10 tradiční vietnamské bagety a další pokrmy, které jsou součástí každé ulice ve Vietnamu. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Tomáš Škoda
Petra Stěhulová Petra Stěhulová, Tomáš Škoda
2. 7. 2024 9:46
Jen tak si sednout na barevné lehátko a pozorovat hemžení zákazníků mezi stánky na Zelném trhu. I to je možné na nové brněnské gastro zahrádce. Pravděpodobněji si ale při odpočinku bude člověk chtít i něco dát - nápoj nebo něco k jídlu. Nový projekt brněnských podniků přináší možnost objednat si hned ze čtyř z nich.

"Už chybí jen moře," říká z lehátka pohodlně usazená Brňanka, která má v horní části Zelného trhu schůzku s kamarádkou. Mezi Palácem opata žďárského kláštera a sloupem Nejsvětější Trojice si tak zkouší společný projekt gastronomických podniků Slast, Buchta C, Domovina a Paprika, které sídlí ve zrekonstruované barokní budově s číslem popisným 10.  

"Nejvíc lidí chodí odpoledne, po škole a po práci. Najdou se tu ale všechny věkové skupiny. Posedí třeba jen patnáct minut nebo klidně i dvě hodiny," říká Marek, který dělá provozního v bistru Domovina, jež má v nabídce jídla ze všech koutů Asie. Jedním z hlavních hitů tohoto podniku jsou ale vietnamské bagety.

Barevná lehátka jsou v Brně k dispozici na několika dalších místech, ale jen tady je posezení zároveň spojené s nabídkou čtyř místních podniků. Z jednoho lehátka si mohou lidé objednávat (pomocí QR kódů umístěných na stolcích) pokrmy z různých světových kuchyní, výběrovou kávu, koktejly i naturální vína.

Ráno kávu, odpoledne drink

Den tady člověk může odstartovat kávou a sladkým pečivem z Buchty C. V čase oběda i později odpoledne si zase dát jídlo i nápoje z podniků Domovina a Paprika. Navečer až do půlnoci přijdou vhod koktejly, limonády i večeře ze Slasti, podle loňské ankety Gourmet Brno nejlepšího brněnského baru.

"Hosté dnes rádi ochutnávají a tato koncepce je k tomu vyloženě vybízí. Věřím, že sdílenou zahrádku ocení i větší skupiny hostů. Čím víc lidí, tím víc chutí, a v tomto případě je vybrat si o to snazší. Když vyjde pěkné počasí, působí toto místo v kombinaci s atmosférou Zelného trhu až magicky," říká provozní baru Slast Rudolf Forman.

Nový koncept představuje demokratizaci veřejného prostoru i gastronomických zážitků a zpříjemňuje zážitek z návštěvy Zelného trhu, který bývá považován za jednu z nejhezčích částí Brna. Fakticky také šetří místem na náměstí, protože spojuje čtyři zahrádky do jedné.

Letní obývák v Brně

Projekt na Zelném trhu je v krátké době druhou ukázkou progresivního přístupu k veřejnému prostoru v Brně. Nedávno totiž ve Vachově ulici odstartoval experiment pod taktovkou designérky Veroniky Rút.

Vachova ulice se proměnila na "letní obývák" - město ji na půl roku uzavřelo automobilové dopravě a vybavilo ji mobiliářem i zelení, čímž vzniklo místo pro setkávání a odpočinek. 

Veronika Rút je designérka, která se věnuje kvalitě veřejného prostoru.
Veronika Rút je designérka, která se věnuje kvalitě veřejného prostoru. | Foto: Karolina Kadlčáková

"Byla bych ráda, kdyby se zintenzivnila veřejná diskuse ohledně toho, jak své ulice používáme a jak si můžeme udělat život příjemnější nebo jednodušší, když to zkusíme jinak. Jak přesně, to už nám musí říct sami lidi při akci," říká Veronika Rút. 

Oba projekty tak ukazují, jak lze veřejný prostor inovativně využít k vytvoření atraktivních a funkčních městských zón. Centrum Brna tak během léta dokáže velmi příjemně překvapit, když víte, kam zavítat.

 

Právě se děje

Další zprávy