Našli sešit s recepty od babičky. Kynuté buchty ze Šumavy teď mají velký úspěch

Našli sešit s recepty od babičky. Kynuté buchty ze Šumavy teď mají velký úspěch
Po znovuotevření restaurací se situace mírně změnila.
Pohled do prostor bistra.
"V rodině se zachoval babiččin sešit ze 70. let, kam si psala svoje recepty. Dneska si z něj vybírám to, co potřebuji. Návody ale lehce inovuji," popisuje Josef Šabaka, který pochází z Moravy.
Bistro Kynutá buchta v Horní Plané na Šumavě.
Foto: Roman Koprolín, Kynutá buchta
Dana Homolková Dana Homolková
15. 6. 2021 6:01
Zatímco mnoho restaurací a hotelů kvůli dopadům koronaviru už znovu neotevře, Josef Šabaka a Roman Koprolín zariskovali a během pandemie zahájili provoz nového bistra v Horní Plané. O jejich domácí buchty, kremrole nebo věnečky, které pečou podle původních babiččiných receptů, je mezi zákazníky obrovský zájem. Šabaka přitom dříve působil jako umělecký vedoucí operetního souboru v Brně.

Otevřít si nové bistro v době pandemie, kdy mohly restaurace a kavárny většinu času prodávat jen přes okénko, může působit jako šílený nápad. Mladým podnikatelům ze Šumavy jejich risk ale vyšel. "První vlna nám dala rozhled a v podstatě i nové možnosti. Nemohli jsme to vzdát, protože to nemáme v povaze. Přišlo by nám to zbabělé," říkají majitelé bistra Kynutá buchta Josef Šabaka a Roman Koprolín. Ti původně provozovali penzion, a když nemohli ubytovávat hosty, začali připravovat domácí buchty, dorty a zákusky podle tradičních receptů.

Sešit s babiččinými recepty

"V rodině se zachoval babiččin sešit ze 70. let, kam si psala svoje recepty. Dneska si z něj vybírám to, co potřebuji. Návody ale lehce inovuji," popisuje Josef, který pochází z Moravy. "Na stole muselo vždycky být výborné domácí jídlo a poctivá buchta. Obě babičky skvěle vařily i pekly a já jsem se jim pořád motal pod zástěrou a překážel," dodává podnikatel. Před otevřením podniku sice občas doma pekl, profesionální zkušenosti s cukrařinou ale neměl.

S odstupem času si proto musel některé rodinné recepisy osvěžit. "Zpočátku to byl běh na dlouhou trať. Zkoušel jsem to ale znovu a znovu a tím jsem se posouval. Občas se mi nedařilo, což se pak neobešlo bez výbuchů emocí," přiznává Josef, který dříve působil jako umělecký vedoucí operetního souboru v Brně. Kromě zpěvu vystudoval ekonomii a na jeho přístupu v podnikání je to znát.

Když loni na jaře přišla první protipandemická opatření, Josef s Romanem chvíli čekali, jak se bude situace dál vyvíjet. "Brzy nám ale bylo jasné, že musíme přijít s dalším podnikatelským záměrem. Vytvořili jsme si segmentační mapu, abychom zjistili, co v regionu chybí. Pak jsme se rozhodli pro pečivo a cukrářské výrobky," popisuje živnostník.

Nebojíme se pracovat rukama

Čtyřicetiletý Josef obstarává suroviny, má na starosti ekonomický provoz, vaří, uklízí i peče. "Miluju, když se kynuté těsto hněte, roste a voní," pochvaluje si muž svoje nové zaměstnání. Jeho společník, o devět let mladší Roman, má zase bohaté zkušenosti s vedením gastro provozů a je vyučený kuchař-číšník.

"On je ten, kdo stojí před očima strávníků, zatímco já jsem spíše v pozadí," dodává Josef. Zájem o domácí výrobky je velký a zákazníků přichází dost. "Máme štěstí, že jsme na dobrém místě. Náš záběr je široký od lahůdek přes klasické koláče, buchty nebo slanokmínové housky," říkají obchodní partneři.

Strach nebo obavy při otevření bistra Roman s Josefem neměli. "Nebojíme se jít do věcí po hlavě. Rozhodně jsme nechtěli jenom naříkat nebo hledat výmluvy, proč něco nejde," vysvětluje Josef. Ten si myslí, že podnikatel by měl umět všechno a nespoléhat se jenom na ostatní.

"Naší výhodou je, že oba s Romanem máme rádi jídlo, kterým můžeme ostatním udělat radost. A nevadí nám, když pracujeme rukama," popisuje Josef svůj přístup. Oba majitelé začínají ráno v šest hodin a končí kolem desáté večer. Volno mají zatím jediný den v týdnu, v pondělí je jejich provozovna zavřená.

Nikdy nevaříme z vody

Při podnikání mužům pomáhá jasná představa o tom, jak má vypadat chod firmy. "Rozhodně nevaříme z vody. Promýšlíme každý detail a trávíme hodiny nad realizací jednotlivých nápadů," uvádí Josef.

Zatímco během lockdownu šly nejvíce na odbyt sladkosti, teď po znovuotevření restaurací se podle něj situace mírně změnila. "Lidé jsou samozřejmě moc rádi, že u nás mohou konečně posedět. Už ale neplatí, že by si domů odnesli celou krabici zákusků, spíše si vyberou jeden a dají si ho ve dvojici napůl. Pořád ale nejvíce kupují kynuté buchty, které se staly naší dominantou," popisuje Josef a dodává, že s kolegou rozšířili také bistro nabídku. "Zaměřili jsme se na thajskou a vietnamskou kuchyni, kterou s Romanem máme moc rádi. Nově nabízíme saláty a polévky, o víkendech se jich prodá opravdu hodně. Přidáváme do nich mátu, koriandr a kokosové mléko, jsou bezlepkové. Lidé, kteří si vyjedou do okolí na výlety, si oblíbili také sendviče z trhaného kachního masa nebo divočáka v domácím chlebu," dodává muž.

Protože zákazníků přibývá, Josef s Romanem přijali další dvě ženy do výrobny a pořád hledají někoho pro obsluhu hostů. "Naší obrovskou předností jsou zaměstnanci, kterých máme už třináct. Zakládáme si na rodinném kolektivu a atmosféře. Často se stává, že ženy, které u nás pracují, ani nechtějí jít domů. Pak je musím prosit, abych je už mohl odvézt," dodává se smíchem Josef.

Jakmile má někdo z pracovníků problém nebo starosti, snaží se ho s kolegou povzbudit, aby jeho potíže nebyly v práci znát. "Věřím, že to, co člověk vyšle, se mu také vrátí. Určitě se snažíme pokračovat s jasným cílem, a ne s omezeními a mantinely," dodává.

 

Právě se děje

před 6 hodinami

Francouzský obránce Varane odchází z Realu do Manchesteru United

Fotbalový mistr světa Raphaël Varane odchází z Realu Madrid do Manchesteru United. Podle britských médií se oba kluby dohodly na transferu, odstupné by mělo činit 50 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun) a bonusy. Varane měl v Madridu smlouvu ještě na nadcházející sezonu, španělský klub původně požadoval údajně 80 milionů eur.

Osmadvacetiletý Varane přišel do Realu v roce 2011 z Lensu, nastoupil od té doby do 350 utkání a získal s "Bílým baletem" tři španělské tituly a čtyři trofeje v Lize mistrů. S francouzskou reprezentací vyhrál v roce 2018 titul mistra světa, na letošním evropském šampionátu odehrál všechny čtyři zápasy do vyřazení od Švýcarska v osmifinále. V Manchesteru je pro něj připravená pětiletá smlouva.

před 6 hodinami

Američané do konce roku ukončí bojovou misi v Iráku, působí tam přes 18 let

Americký prezident Joe Biden s iráckým premiérem Mustafou Kázimím v pondělí ve Washingtonu formálně uzavřel dohodu o ukončení americké bojové mise v Iráku do konce letošního roku, píše agentura Reuters. Děje se tak více než 18 let poté, co USA své vojáky do Iráku vyslaly.

Spojené státy mají v Iráku nyní asi 2500 příslušníků ozbrojených sil, kteří se soustředí na potírání zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS). Už v dubnu se obě země dohodly, že USA bojové operace v Iráku ukončí a mise pak bude pokračovat jako výcviková a poradní. Tehdy ale nebyl dohodnut rozvrh stažení.

Biden se v pondělí s Kázimím setkal v Oválné pracovně Bílého domu. Šlo o jejich první osobní jednání v rámci strategického dialogu mezi USA a Irákem. Americký prezident řekl, že USA budou v Iráku nadále k dispozici a budou poskytovat výcvik i pomoc při potírání radikálů z IS. Zdůraznil však, americké síly přestanou do konce letošního roku v Iráku působit v bojových zónách.

Zdroj: ČTK
před 6 hodinami

U Libye se převrátila loď, zemřelo nejméně 57 migrantů

Na západě Libye, nedaleko od města Chums, se v neděli převrátila loď s nejméně 75 migranty na palubě. Při neštěstí jich přinejmenším 57 zahynulo a dalších 18 lidí zachránili rybáři a libyjská pobřežní hlídka, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Ta již delší dobu varuje, že počet migrantů, kteří letos zahynuli při cestě přes Středozemní moře do Evropy, se výrazně zvýšil.

Podle přeživších se plavidlo muselo zastavit v moři, mělo problém s motorem. Kvůli silným vlnám a špatnému počasí se převrátilo. Podle jejich svědectví mezi je oběťmi nejméně 20 žen a dvě děti.

Podle IOM se počet migrantů, kteří zahynuli ve Středozemním moři, ve srovnání s loňským rokem více než zdvojnásobil. Vloni podle údajů IOM zahynulo ve Středozemním moři 427 osob, letos jich už nyní je přes 1100. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky letos přes Středozemní moře doplulo do států Evropské unie přes 44 000 uprchlíků. Počet se výrazně zvýšil od května, kdy se zlepšilo počasí.

Zdroj: ČTK
Další zprávy