Místo akcií začala prodávat sladkosti. Sorry, pečeme jinak, vzkazuje a sype dorty špenátem

Tomáš Maca Tomáš Maca
2. 11. 2017 8:30
Živila se obchodem s cennými papíry, ale pak místo akcií začala prodávat sladkosti. Letos Šárka Divácká otevřela v Brně cukrárnu, kde se zákazníci mohou cítit jako v říši divů. Ve svém podniku Sorry – pečeme jinak nabízí třeba exotický dort posypaný špenátem a sušenými cvrčky, domácí pralinky křiklavých barev, ale i klasický sachr.
Šárka Divácká se svým mechovým dortem.
Šárka Divácká se svým mechovým dortem. | Foto: Tomáš Maca

Když člověk poprvé vstoupí do brněnské cukrárny s příznačným názvem Sorry - pečeme jinak, cítí se jako Alenka, která právě králičím doupětem prosvištěla do říše divů. Ne náhodou sídlí ráj sladkostí hned vedle jazzového baru U Kouřícího králíka.

Ve vitríně se zákusky hosty překvapí zelený dort, který vypadá jako hebký lesní mech obsypaný borůvkami, malinami a cvrčky. Hned vedle něj láká kakaový elegán s brandy, který však díky trčícím čokoládovým střepům působí poněkud nebezpečně. Připomíná krásnou, ale zlomyslnou královnu, čemuž odpovídá i jeho netradiční název Bestie.

"Návštěvníci, kteří sem zavítají poprvé, vypadají zpočátku zaraženě. Ptají se, jestli je na mechovém dortu opravdu špenát a jestli je ten sušený cvrček nahoře jedlý. Podle mě cvrčci chutnají jako škvarky," směje se paní domu Šárka Divácká, která svéráznou cukrárnu otevřela letos v srpnu. Šestatřicetiletá rudovláska se snaží, aby v sobě zákazníci znovu našli malé děti, které nesvazují žádná pravidla a nic se jim nezdá natolik divné, aby to nezkusily. "Lidé musí být ochotní si hrát a pak zjistí, že je ty nečekané barvy a chutě vlastně baví," shrnuje filozofii svého podniku.

Sama si přitom začala hrát až kolem třicítky, když po dvou letech vzdala studium na Univerzitě obrany a místo toho nastoupila ve vyhlášené brněnské restauraci Borgo Agnese. Do té doby se živila například prodejem akcií a pekla jen ve volném čase.

"K troubě mě to táhlo už v dětství, když jsem pomáhala mámě v kuchyni. Už tehdy jsem asi měla dráhu cukrářky předurčenou, jenom mi to nedocházelo. Proto jsem dnes vděčná kamarádovi, který mě v Borgo Agnese zaměstnal i bez cukrářského osvědčení a nasměroval mě na správnou cestu," vzpomíná Divácká.

Aby s ostřílenými kuchaři udržela krok, nakoupila si stohy zahraničních cukrářských příruček a vstřebala kvanta informací. "Musíte si osvojit Maillardovu reakci, díky které u pečiva zlátne kůrka, nebo temperaci, díky níž má čokoláda vysoký lesk, nerozpouští se a krásně křupe," jmenuje některé postupy, bez nichž se v kuchyni neobejde.

Protože brzy zatoužila po větší nezávislosti, rozjela před třemi lety vlastní projekt a dodávala dezerty jiným podnikům. Letos se pak na první pohled zamilovala do štukových stropů břečťanem obrostlého domu vedle zmiňovaného jazzového baru, kam nastěhovala svou první opravdovou cukrárnu.

K práci přistupuje jako k umělecké tvorbě, takže ji občas mrzí, že její díla tak dlouho nevydrží. Vymýšlení jedlého umění podle Divácké připomíná slovní fotbal. "S kolegyněmi se vzájemně inspirujeme. Nejdřív upečeme neozdobený korpus, pak ho ochutnáme a sblížíme se s ním. Vyvolá v nás různé pocity, podle kterých ho pak dolaďujeme," popisuje cukrářka tvůrčí proces. Vychytat ideální chuť a konzistenci prý může někdy trvat i půl roku.

Dort nazvaný Bestie s belgickou čokoládu a brandy.
Dort nazvaný Bestie s belgickou čokoládu a brandy. | Foto: Tomáš Maca

Základ každého dortu "pečeného jinak" tvoří sůl, balzamikový ocet a vanilka. "Sůl všechny chutě zvýrazní, takže vám po polknutí nezůstane na patře jen sladký tón, který rychle odezní. Balzamikový ocet sůl ještě podpoří a vanilka zákusek krásně navoní," vysvětluje Divácká.

Rafinované dorty ve vitríně doplňují také domácí pralinky v křiklavých odstínech od limetkově zelené až po námořnickou modrou. Vlastenci ocení ty s názvem Czech ozdobené národními barvami a naplněné povidly a rumem.

Pralinky zde vyrábí s pomocí kakaového másla a barvicích pigmentů. "Obarvit pralinky přírodně je hrozně těžké, protože bez éček některých odstínů nedosáhnete. Pokud to s éčky ale nepřeháníte, nemusí vám vůbec škodit," upozorňuje Divácká.

Domácí pralinky Czech plněné povidly a rumem.
Domácí pralinky Czech plněné povidly a rumem. | Foto: Tomáš Maca

Až se zákazníci nabaží sladkostí, mohou si podle návodu složit z papíru origami jeřába, vepsat do něj tajný vzkaz a pak ho v cukrárně zavěsit na lustr. Houpe se na něm už přes šest set pestrobarevných ptáčků. "Protože jsem kdysi byla vážně nemocná, mám blízko k charitě a ráda dělám lidem radost. Jeřábi jsou symbolem zdraví a štěstí, a až jich tu bude viset tisíc, měla by se hostům splnit jejich přání," říká Divácká.

O jeřábech napsala krátkou pohádku, kterou zájemci najdou na stole hned vedle lístku s nabídkou. Příběh se podle Divácké pojí i s každým zákuskem. Na stěně vymalované starorůžovou barvou je zarámovaná cukrářčina povídka o tom, jak Franz Sacher vymýšlel svůj slavný dort. "Vycházím ze svých představ a taky ze zákulisních faktů, po kterých všude možně pátrám. Objevila jsem například teorii, podle které Sacher dezert poprvé neupekl ve Vídni, ale v Bratislavě," prozrazuje.

Origami jeřábů na lustru cukrárny Sorry - pečeme jinak.
Origami jeřábů na lustru cukrárny Sorry - pečeme jinak. | Foto: Tomáš Maca

Když si Divácká potřebuje odpočinout od plotny, zavře se ve své malé tiché kanceláři a ponoří se do psaní. "Moje povídky většinou končí špatně, ale když píšu o dortech, daří se mi happy endy. Jednou třeba vydám knížku cukrářských příběhů, ale musí na to dozrát čas, stejně jako dozrál čas na otevření mé cukrárny," dodává.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 5 hodinami

Závěť britského prince Philipa bude tajná dalších 90 let, rozhodl soud

Závěť zesnulého prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., bude zapečetěná a tajná ještě nejméně 90 let, rozhodl dnes nejvyšší soud. Důvodem je ochrana "důstojnosti a postavení" královny, píše BBC News. Již více než století je v Británii zvykem, že po smrti vysoce postaveného člena královské rodiny jsou soudy požádány, aby zapečetily jejich závěti.

Philip, známý též jako vévoda z Edinburghu, byl s královnou ženatý více než 70 let. Brali se ještě předtím, než usedla na trůn. Vévoda zemřel ve věku 99 let letos v dubnu.

"Míra publicity, kterou by zveřejnění pravděpodobně přilákalo, by byla velmi rozsáhlá a zcela v rozporu s cílem zachovat důstojnost panovníka," uvedl v dnes zveřejněném verdiktu soudce Andrew McFarlane.

Stejným způsobem zapečetěných posledních vůlí členů britské monarchie existuje zhruba 30. Ve správě je má nejdéle sloužící soudce nejvyššího soudu se specializací na rodinné právo, jímž je právě teď Andrew McFarlane, vysvětluje BBC. Nejstarší ze závětí pochází od prince Františka z Tecku, mladšího bratra královny Mary, rozené Marie z Tecku. Nejnovější je závěť královny matky z roku 2002.

Zdroj: ČTK
před 5 hodinami

Futsalisté na MS podlehli Brazílii 0:4, s favoritem drželi krok jen poločas

Čeští futsaloví reprezentanti ve druhém utkání na mistrovství světa v Litvě podlehli favorizované Brazílii 0:4. Rekordní pětinásobní šampioni vstřelili všechny branky ve druhém poločase.

Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna nenavázali na úvodní vítězství 5:1 nad Panamou, třetí utkání ve skupině D sehrají v neděli proti Vietnamu, který má na kontě také tři body. "Kanárci" jsou po dvou kolech stoprocentní a mají jistý postup.

Čeští hráči v Klajpedě první půli drželi s Brazilci krok, i když gólmana Gerčáka dvakrát zachránila branková konstrukce. Šance si ale vytvořil i Neumannův tým, ty největší zahodili Seidler se Slováčkem.

Jihoameričané už po přestávce potvrdili roli jasného favorita. Mezi 23. a 24. minutou se dvakrát trefil Ferrao, nejlepší futsalista světa za poslední dva roky. Gerčáka poté překonali ještě kapitán Rodrigo a těsně před koncem Marlon. Češi tak s Brazílií prohráli i poosmé v historii.

Do osmifinále turnaje projdou dvě nejlepší mužstva z šesti skupin a čtyři nejlepší celky na třetích místech. Čeští futsalisté na světovém šampionátu startují počtvrté, nejlepším výsledkem Neumannova výběru je osmé místo z roku 2004.

Mistrovství světa ve futsalu v Litvě:

Skupina D:

Brazílie - Česko 4:0 (0:0)

Branky: 23. a 34. Ferrao, 26. Rodrigo, 20. Marlon.

Sestava Česka: Gerčák (Němec) - Záruba, Slováček, Koudelka, D. Drozd - Homola, Vokoun, P. Drozd, Křivánek, Rešetár, Seidler, Holý, Vnuk. Trenér: Neumann.

Panama - Vietnam 2:3 (2:2)

1. Brazílie 2 2 0 0 13:1 6
2. Česko 2 1 0 1 5:5 3
3. Vietnam 2 1 0 1 4:11 3
4. Panama 2 0 0 2 3:8 0

Skupina C:

Šalamounovy ostrovy - Portugalsko 0:7 (0:3), Thajsko - Maroko 1:1 (0:1).

1. Portugalsko 2 2 0 0 11:1 6
2. Maroko 2 1 1 0 7:1 4
3. Thajsko 2 0 1 1 2:5 1
4. Šalamounovy ostrovy 2 0 0 2 0:13 0

 

Zdroj: ČTK
před 5 hodinami

Ozonová díra je letos větší než Antarktida, výrazně se zvětšila v posledním týdnu

Ozonová díra nad jižní polokoulí je letos větší než obvykle a rozměry už přesahuje velikost Antarktidy. Uvedla to dnes evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus, podle níž se díra v ochranné vrstvě atmosféry výrazně zvětšila v posledním týdnu.

"Sledujeme poměrně velkou a potenciálně i hlubokou ozonovou díru," sdělil ředitel agentury Vincent-Henri Peuch. Zvětšování ozonové díry podle něj letos začalo běžně, podobně jako loni, kdy se však změnila v jednu z nejdéle trvajících za dobu měření.

Ozonová vrstva chrání Zemi před rakovinotvorným ultrafialovým zářením ze Slunce. Nad Antarktidou se vytváří každoročně. Vědci nicméně doufají, že by mohla díky omezení škodlivých látek v nadcházejících desetiletích zcela zmizet. Situace se zlepšila díky Montrealskému protokolu z roku 1987, jenž prakticky zastavil výrobu látek, které ozonu škodí.

Odborníci tvrdí, že se ozonová vrstva začíná obnovovat, ale zároveň dodávají, že bude zřejmě trvat do 60. let tohoto století, než z atmosféry zmizí škodlivé látky, podotkla agentura AP.

Zdroj: ČTK
Další zprávy