Pracovala jsem v kanceláři, život mi změnila kuchařská show, říká úspěšná cukrářka z Werichovy vily

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
16. 8. 2017 10:03
Iveta Fabešová pracovala pět let v developerské firmě. V roce 2010 se ale přihlásila do kuchařské reality show Na nože a strávila měsíc vařením a pečením. Soutěž ji utvrdila v tom, aby následovala svůj dlouholetý sen - otevřít si cukrárnu. Teplo kanceláře a jistý plat vyměnila za malou výrobničku na Smíchově. Razantní změny povolání nelituje. Momentálně zaměstnává 45 lidí ve třech kavárnách v Praze a vymýšlí dorty podle svých představ. „Nejdůležitější je podle mě dělat věci ze srdce, být pilná a vytrvalá. Bez toho to nejde,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Cukrářka a majitelka IF Café Iveta Fabešová.
Cukrářka a majitelka IF Café Iveta Fabešová. | Foto: IF Café

Vystudovala jste sociální pedagogiku, poté jste pracovala pět let v developerské firmě. Proč jste se rozhodla vyměnit pohodlné místo v kanceláři za dřinu v kuchyni?

Cukrařinu jsem měla vždycky ráda, ale protože jsem byla poslušná dcera, šla jsem na gymnázium a pak na vysokou školu. Po večerech jsem ale vařila a pekla. V roce 2010 jsem se přihlásila do soutěže Na nože s panem Pohlreichem, protože mě vyhecovali přátelé. A pořád jsem postupovala a nevypadávala, nakonec jsem v soutěži strávila měsíc. Během něj jsem měla možnost podívat se do různých provozů, třeba do restaurace Imperial, a pochopila jsem, že už nechci dělat nic jiného.

Nedovedla jsem si představit, že bych se najednou vrátila do kanceláře, vyplňovala bych tabulky v Excelu a psala dokumenty ve Wordu. Ze dne na den jsem dala výpověď a pronajala jsem si malou výrobničku na Smíchově. Tak to celé začalo.

Co na neobvyklou změnu povolání řekli vaši rodiče a okolí?

Myslím, že rodiče nebyli nadšení. Opustila jsem teplé místečko v kanceláři, jistotu, že se uživím a že mi patnáctého přijde výplata. Všichni si tenkrát ťukali na čelo a říkali: "No, Ivi, ale to přece nemůžeš a měla bys tohle a tamto." Dávali mi rady, ať jsem zodpovědnější. Jsem ráda, že jsem je neposlechla. (smích) Dneska jsou mí rodiče hrdí a rádi, že jsem se rozhodla jít za tím, co chci.

V roce 2013 jste otevřela první kavárnu IF Café v Belgické ulici, v roce 2015 další na Tylově náměstí a od letoška máte provoz i ve Werichově vile na pražské Kampě. Jaký je tedy recept na to, být úspěšnou cukrářkou a majitelkou kaváren?

Bude to znít jako klišé, ale nejdůležitější je podle mě dělat věci ze srdce, být pilná a vytrvalá. Bez toho to nejde. Vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že budu mít cukrárnu. Nevěděla jsem kdy, ale věděla jsem, že jednou ano. Měla jsem sen a pořád dělám cukrařinu proto, že mě baví a naplňuje. Věřím, že když něco děláte pro peníze nebo hmotné věci, funguje to krátkodobě, ale když něco děláte srdcem, rozdáváte radost a těší vás to samotnou, pak může být úspěch dlouhodobý.

Jak jste před čtyřmi lety nalákala lidi, aby začali chodit do nové kavárny, kterou jste otevřela v Belgické?

Myslím, že zafungovala kvalita a to, že jsme dělali cukrařinu jinak. Velká část českých cukráren, ne všechny, je tragická - umělohmotné kytičky, otrávené prodavačky, plastové židličky a zákusky s sebou do papíru. Z takového servisu nemáte požitek. Cukrárna je podle mě místo, kam si jdete pro zážitek, pro emoce. Jdete tam s kamarádkou, partnerem nebo rodinou při nějaké výjimečné události. Naším úkolem je lidem tu emoci a zážitek dopřát, aby s ním odcházeli a chtěli o něm říct i dalším lidem. To je podle mě klíč k úspěchu IF Café - vytvořili jsme místo, kde se získávají zážitky. Lidi sedí v krásném interiéru a od milé obsluhy dostanou nádherně naservírované, výborné dorty.

👍👍👍👍 dávám svým kolegyním palce nahoru...i Kubík:-) krásné!! IF Cafe

Příspěvek sdílený Iveta Fabešová (@ifcafe),

Jakou jste tam měli klientelu?

Na Belgickou chodily ze začátku jenom ženy na kafíčko a na skleničku, ale jakmile jsme rozšířili slanou část nabídky, začali docházet i manažeři na schůzky, muži jen tak na kafe a rodiny. Jsem ráda, že jsme se dotkli tak trochu každého. A že k nám chodí i starší lidi, pro které je 80 korun za zákusek opravdu hodně. Naše generace chápe, že ceny za zákusky jsou dneska vyšší, ale když to řeknu svojí babičce, tak protočí oči a řekne mi: No, to ses zbláznila.

Inspiruje vás především Francie. Co se vám na francouzských cukrárnách tak líbí?

Ve Francii se mi vždycky líbilo, že mají tradici chodit v sobotu ráno do kadeřnictví a pak do cukrárny nebo kavárny. Tady ta tradice chybí a ani není kam chodit. V typické české cukrárně nechcete trávit sobotní odpoledne, takže si vezmete dorty do papíru a sníte si je doma, na chalupě nebo někde na návštěvě. Ve Francii je většina cukráren butikových, dezert je brán jako šperk, který nesete na návštěvu s tím, že dáváte luxusní dárek. Nenesete tři špičky pláclé na tácku, které potom na návštěvě seškrabujete z papíru.

Přesto děláte i české zákusky, které se sice jmenují špička nebo mrkvový dort, ale vypadají naprosto jinak, než známe běžně.

Není rozdíl mezi francouzskou a českou cukrařinou, nemají jiná těsta nebo krémy. Jenom jsme trochu zapomněli, jak ji dělat. Typická česká laskonka je kolikrát složitější než různé francouzské pěny a udělat dobrý větrník je věda. V 80. letech jsme používali náhražky, ale dneska už to není nutné. Přesto pořád jedeme "kyblíkárnu", přijede dvacet kyblíčků a z nich poskládáme dort. Takže hlavně ve Werichově vile máme hodně českých zákusků, protože by se sem francouzská cukrařina nehodila, ale v jiné formě, snažím se je skládat jinak. Máme špičky, kremrole, větrníky, věnečky, roládu nebo třeba buchtičky s krémem.

Když jste otevírala kavárnu ve Werichově vile, inspirovala jste se tím, co měl Werich rád?

Sladké prý moc rád neměl. Paní Tůmová, která ve vile pracovala pět let jako hospodyně, nám prozradila, že pan Werich měl rád jenom brownie, což si přivezl ze svého pobytu v Americe. A to tady máme. Pak tady máme třeba čokoládový Dort paní Medy (odkazující na Medu Mládkovou, pozn. red.), Cheesecake paní hraběnky Nostitzové, protože má ráda cheesecake, a Rohlíčky pana Havla - klasické bratislavské rohlíčky s ořechovou náplní.

Vy sama údajně také nemáte ráda sladké, je to pravda?

Ne, to někde vznikl blbý titulek. Vůbec to není pravda, to bych si protiřečila. Řekla jsem, že když jsem celý den v práci, tak si potom radši dám maso, ale vůbec jsem to nemyslela tak, že nemám ráda sladké. Sladké miluju, ale když jste ve výrobě a dvanáct hodin pečete, tak nejdete do cukrárny dát si dort, ale jdete vedle k řezníkovi koupit si steak nebo klobásu. (smích)

Takový dezert a kávu si můžete dát ve Werichově vile.
Takový dezert a kávu si můžete dát ve Werichově vile. | Foto: IF Café

Takže dodneška připravujete všechny dorty sama?

Už je nepeču, ale vymýšlím. Vždycky vymyslím chuť a design, naučím to obě směny a ty jedou každodenní produkci. Více než cukrář se z vás při tolika cukrárnách stane provozní a kontrolor. Jednou za čtrnáct dní objedu provozy, nechám si vyskládat všechny dorty a ochutnávám je, zda jsou pořád stejné, jak jsem je vymyslela. Máme třeba pravidlo, že obsluha všech tří poboček ráno vyskládá všechno do vitríny a na hromadný chat pošle fotku vitríny. Když si odsouhlasíme, že je všechno čisté a připravené, můžeme otevřít.

Na pracovním trhu je momentálně nedostatek kuchařů a cukrářů. Jak se s tím vyrovnáváte vy? Bylo těžké najít šikovné cukráře?

Obory jsou bohužel pokřivené, protože se pořád berou tak, že když člověk není moc chytrý, jde na kuchaře nebo cukráře. Nikdo v tom nevidí prestiž, zatímco ve Francii nebo v Itálii je pozice šéfcukráře velmi prestižní a oceňovaná. Myslím, že si mnohem více váží řemesel. U nás vidíte na všech řemeslných oborech, že chybí studenti, a začíná to být docela průšvih. Nevím, kdo ty věci bude dělat, když budeme mít samé manažery, kouče a úředníky.

My sami ve výrobě používáme velmi moderní technologie. Abych to zjednodušila, jedná se o cukrářský stroj, který dělá všechny krémy, zmrzliny, čokoládu a marmelády. Člověka stačí naučit, že hodí do stroje čtyři ingredience, zmáčkne tlačítko a vypadne mu z toho krém. Ale potřebujete někoho pečlivého, čistotného, rychlého, zodpovědného, s citem pro estetiku, který umí věci hezky naaranžovat.

Oslovil vás někdo s tím, že se mu u vás líbí a chtěl by pro vás pracovat?

Spousta lidí, což mě těší. Píšou mi, že k nám chodí, že se jim líbí koncept a že by chtěli u nás pracovat. Píšou mi třeba dámy, které pečou doma. Ty ale rovnou odrazuju, protože je velký rozdíl mezi tím, upéct doma dva dorty týdně, nebo dělat sedm set dortíčků denně. A to máme malé, monoporcové dorty, každý vezmete do ruky třeba i čtyřikrát. Je to opravdu řehole. Vždycky jim říkám - přijďte si to k nám vyzkoušet na jeden den, ale až za ten den zvednete čtyřicet plechů s padesáti dortíčky a někam je budete odnášet, zjistíte, že je to fyzicky náročné. A to musíte jet v docela svižném tempu. Není to legrace.

Suroviny, včetně pistácií, ze kterých je i oblíbený dort v IF Café, za posledních pár let výrazně zdražily. Zdražujete i vy?

Museli jsme. Nedávno mi psala jedna paní, že si pamatuje dobu, kdy stál u nás dort 65 korun, zatímco dneska stojí 90 korun. Já samozřejmě chápu, že je dotčená, ale suroviny zdražily. Pistácie, máslo, vanilkové lusky, čokoláda, energie, pracovní síla… všechno je dražší. Já bych taky byla šťastná, kdybych mohla prodávat dorty za stejnou cenu, ale nejde to. Máme 45 zaměstnanců, což už je velká firma, a zodpovídáme za to, že každý měsíc dostanou všichni řádně svou mzdu. To znamená, že musíte mít smysluplně nastavenou ekonomiku, která bude fungovat. Nepotřebuji vydělávat miliardy, ale musí to fungovat, musíte řádně platit nájem, mzdy, daně, odvody a další věci.

V nabídce máte desítku různých dezertů. Který mají vaši návštěvníci nejradši?

To je různé, v každé kavárně je to jinak. České produkty jsme nejdříve testovali na pobočce na Tylově náměstí, kde se vůbec nechytily, lidi je tam asi neočekávali. Ve vile jsou ale špičky a pražské koláče bestsellery. A na Tyláku je to zase pistáciový dortík, který děláme už snad šest let a vůbec se nezměnil. Dorty mě většinou po nějaké době přestanou bavit, takže obměňuji alespoň jejich vzhled, ale pistáciový je pořád stejný. Často si říkám, že bychom jej už měli stáhnout, ale manžel namítá, že to nemůžu udělat, protože je to evergreen.

Šéfcukrářka řetězce Pizza Coloseum Linda Vlásková nám ukázala, jak se dělají skvělé a křehké čokoládové brownies. Jsou výborné s vanilkovou zmrzlinou | Video: Petr Šoukal
 

Právě se děje

před 12 minutami

Italský Senát těsně vyslovil důvěru vládě premiéra Conteho, který přestál i pondělní hlasování Poslanecké sněmovny

Zdroj: ČTK
před 20 minutami

Tucet členů národních gard USA bylo postaveno mimo službu

Tucet příslušníků amerických národních gard, kteří měli ve středu posílit bezpečnost inaugurace zvoleného prezidenta Joea Bidena, bylo postaveno mimo službu. Stalo se tak po prověrkách, které mimo jiné zkoumaly možné vazby na krajně pravicový extremismus. Podle Reuters to řekli představitelé Pentagonu.

Mluvčí Pentagonu uvedl, že se prověrky nezabývaly jen možnými vazbami na extremistické skupiny.

Jeden příslušník gard byl postaven mimo službu kvůli znepokojivým textovým zprávám, zatímco jiný byl nahlášen úřadům telefonicky. Reuters to sdělil generál v čele úřadu národní gardy Daniel Hokanson.

Do Washingtonu míří na inauguraci, která se uskuteční ve středu, asi dvaapůlkrát více členů národní gardy než v minulých letech. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přitom posuzoval jejich profil ještě nad rámec obvyklých prověrek, jimiž prochází standardně všichni členové ozbrojených sil USA. Zjišťoval mimo jiné, zda některý z nich v minulosti nečelil obviněním v případu spojeném s terorismem. Dříve dnes ministr obrany Christopher Miller řekl, že americké úřady nemají informace o tom, že by při inauguraci "hrozila hrozba zevnitř".

před 29 minutami

Basketbalistky USK schytaly v Eurolize debakl

Basketbalistky ZVVZ USK Praha podlehly v domácí "bublině" v hale na Královce v utkání 4. kola Evropské ligy Fenerbahce Istanbul vysoko 70:99 a nedokázaly soupeři oplatit porážku 70:77 z prosincového turnaje v Turecku. O udržení naděje na postup do březnového čtvrtfinále bude hrát tým trenérky Natálie Hejkové ve čtvrtek od 19:00 proti Lyonu, který má stejně jako Fenerbahce o bod více než Pražanky.

V celku vítěze tři hráčky předvedly dvacetibodový střelecký výkon - Kayla McBrideová (26), Alina Jagupová (23) a Cecilia Zandalasiniová (20). Z domácího týmu se nejvíce dařilo Kateřině Elhotové s 19 body.

Pražanky se musely obejít bez americké opory Alyssy Thomasové a držely s tureckým celkem krok jen do osmé minuty, kdy byl stav ještě 13:18. Pak ale Fenerbahce uhrálo osmibodovou šňůru a naděje domácího výběru se postupně začaly rozplývat.

Problémy jim dělaly hlavně McBrideová s Jagupovovou a do poločasové přestávky šly suverénky české basketbalové scény s mankem 27:59. Na začátku třetí čtvrtiny prohrávaly i nejvyšším rozdílem v utkání o 33 bodů. Slabou náplastí mohlo být pro USK, že třetí i čtvrtou čtvrtinu těsně vyhrál a také se těsně ubránil stovce inkasovaných bodů.

Evropská liga basketbalistek - 4. kolo:

Skupina B (Praha - hala Královka):

USK Praha - Fenerbahce Istanbul 70:99, Gdyně - Lyon 76:79

Zdroj: ČTK
před 31 minutami

Nymburk prošel do osmifinále LM z druhého místa

Basketbalisté Nymburka podlehli v závěrečném 6. kole základní skupiny B tureckému celku Tofas Bursa 97:103 a postoupili do osmifinálové fáze Ligy mistrů ze druhého místa. Soupeř pořadí v tabulce ovládl, francouzský Dijon i přes výhru na Kypru nad Keravnosem klesl při shodném zisku 10 bodů vinou nejhoršího skóre ze vzájemných zápasů na nepostupovou třetí příčku v minitabulce tří týmů.

Soupeře pro osmifinálovou skupinu se tým trenéra Orena Amiela dozví při losování 2. února. Další sérii zápasů začne šestnáctinásobný český šampion přesně o měsíc později.

Úvod utkání patřil Omaru Prewittovi, který se rozehrál dvěma trojkami, za čtyři minuty měl na kontě 12 bodů a zařídil vedení 15:8. Nymburk v první čtvrtině vedl i o deset bodů, ale Tofas bojující o klíčovou výhru se ve druhé části přiblížil i na dva.

Domácí už ale soupeře do vedení v první polovině utkání nepustili. Na rozdíl od něj hráli s jistotou, že jim při shodě okolností vezme postup jen porážka téměř o 60 bodů. Nymburk dokonce ke konci druhé čtvrtiny podruhé v utkání unikl i do desetibodového náskoku.

Touha Tofasu po play off ale vyústila ve třetí desetiminutovce v obrat. Týmy se pak přetahovaly o nejtěsnější vedení. Domácí šli ještě do vedení 87:82, ale soupeř odpověděl sedmibodovou šňůrou a vybojoval vítězství. Zařídil ho 27 body Tomislav Zubčič. Domácím nestačilo Prewittových 24 bodů.

Basketbalová Liga mistrů - 6. kolo:

Skupina B:

ERA Nymburk - Tofas Bursa 97:103 (30:26, 57:52, 78:79)

Nejvíce bodů: Prewitt 24, Hruban 17, Dalton 15 - Zubčič 27, Akoon-Purcell 23, Christon 19. Fauly: 21:30. Trestné hody: 41/31 - 28/19. Trojky: 14:10. Doskoky: 38:33.

Zdroj: ČTK
před 36 minutami

Kandidát na ministra zahraničí USA Blinken: Čína je největší diplomatickou výzvou Spojených států

Čína je bezpochyby největší diplomatickou výzvou pro USA ze všech světových zemí. Na slyšení v Senátu to dnes řekl kandidát na ministra zahraničí v nastupující administrativě Joea Bidena Antony Blinken. Naléhavou zodpovědností USA je podle něj zabránit Íránu v nabytí jaderných zbraní, k návratu Spojených států k jaderné dohodě s Teheránem z roku 2015 však podle něj v blízké budoucnosti nedojde.

Dosluhující prezident Donald Trump podle Blinkena učinil správně, když zaujal tvrdý postoj vůči Číně, protože ta pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga začala dávat jasně najevo svou asertivitu a snahu stát se vůdčí světovou velmocí. Kandidát na funkci šéfa diplomacie však vyjádřil nesouhlas s Trumpovou strategií.

"Musíme čelit Číně z pozice síly, ne slabosti," řekl Blinken, což podle něj znamená "spolupracovat se spojenci, a ne je pomlouvat, podílet se na chodu mezinárodních institucí a vést je, namísto toho, abychom z nich ustupovali". Kandidát na ministra zahraničí rovněž prohlásil, že podle jeho názoru existuje základ pro vybudování takového postoje vůči Číně, s nímž budou souhlasit zástupci obou hlavních politických stran.

USA jsou podle něj připraveny vrátit se k jaderné dohodě světových mocností a Íránu o omezení íránského jaderného programu (JCPOA), od které Trump odstoupil. Podmínkou je však to, aby Teherán začal znovu respektovat závazky, které mu dohoda ukládá. "Od toho jsme ještě daleko," poznamenal.

Zdroj: ČTK
Další zprávy