Pchjongjang – Dlouhá léta trvalo vědcům ze Severní Koreje upravit místní oblíbený alkoholický nápoj, aby ho bylo možné pít beze strachu z následné kocoviny. Informoval o tom server The Guardian.
Likér s názvem Kaesong Koryo má zvláštní vlastnosti hlavně kvůli šestiletému ženšenu. Cukr v nápoji nahradila lepkavá rýže, jež pomáhá eliminovat hořkou chuť, konzument tohoto likéru se v popíjení proto nemusí nijak krotit.
"V Severní Koreji se najdou některé vysoce kvalitní louhy, i když podle mých zkušeností tam není nic takového, co by nezpůsobovalo kocovinu," řekl s pochybnostmi Andray Abrahamian, ředitel výzkumu Choson Exchange, který tráví v KLDR hodně času.
Kuriózní je fakt, že tentýž ještě nezdokonalený likér byl v roce 1999 pro změnu prezentován jako elixír života.
"Koryo likér byl velkým úspěchem a byl registrován jako národní vědecký a technologický hit napříč komunistickou zemí. Poprvé se objevil na festivalu potravinářského odvětví," píše se v novinách Pchjongjang Times, které se věhlasnému alkoholickému zázraku velmi věnují a napomohly jeho proslavení.
Vědci svým nápojem bez následných příznaků kocoviny zřejmě jen podporují produkci alkoholu v KLDR, což podle The Guardian není nutné. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace vypijí Severokorejci 12,1 litru alkoholu ročně, což je největší spotřeba z asijských zemí.
Na pochybách jsou i ostatní zahraniční média, která připomínají další údajné úspěchy KLDR. Vědci tvrdili, že mají vakcínu s názvem Kumdang-2, která dokáže vyléčit řadu nemocí, jako je AIDS, rakovina, ebola, MERS nebo SARS.