Wihanovo kvarteto přiveze Schuberta i Beethovena

15. 6. 2013 11:59
Na MHF v Českém Krumlově se představí Wihanovo kvarteto
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Bravurně zvládnuté skladby v podání čtyř charismatických hudebníků. To je Wihanovo kvarteto, jeden z předních smyčcových souborů, který vystoupí v rámci mezinárodního festivalu v Českém Krumlově. Skoro třicet let fungující kvarteto má za sebou mimořádně obdivuhodnou mezinárodní kariéru a v Krumlově předvede výběr z Beethovena, Paganiniho a Schuberta.

Kvarteto vzniklo v roce 1985 a stále jej tvoří čtyři původní členové: Leoš Čepický - první housle, Jan Schulmeister - druhé housle, Jiří Žigmund - viola a Aleš Kaspřík - violoncello. Za léta působení si získali mimořádný věhlas za interpretaci jak českých a moderních děl, tak i mnoha nejpřednějších kousků pro kvarteta z období klasicismu a romantismu.

Ve Velké Británii jako doma

Se svým repertoárem vystupovali na předních festivalech v Evropě nebo na Dálném východě, pravidelně koncertují ve Spojených státech a mají za sebou i turné po Austrálii nebo Nové, Zélandu.

Jako doma se cítí ve Velké Británii, jsou totiž residenčním kvartetem Trinity College of Music v Londýně a pravidelně účinkují pro Cavatina Chamber Music Trust na koncertech, které komorní hudbu popularizují mezi mládeží. Kromě toho jsou častými hosty jak ve vysílání Radia 3, tak i na koncertech ve Wigmore Hall, Bridgewater Hall nebo na South Bank.

Foto: Aktuálně.cz

Jsou nositeli mnoha cen, například z festivalu Pražské jaro 1988, mezinárodní soutěže komorní hudby v Trapani na Sicílii v roce 1990 nebo Svátku komorní hudby v Osace v Japonsku v roce 1996. Od té doby koncertují v Japonsku každoročně, naposledy tam byli právě letos v květnu. V roce 1991 získali první cenu i cenu obecenstva na Londýnské mezinárodní soutěži smyčcových kvartet a třikrát byli nominovaní na cenu královské filharmonické společnosti za mimořádně výchovné práce a interpretační výkony ve Velké Británii.

Vydali přes dvacet CD, která svědčí nejen o jejich vřelém vztahu k české hudbě, ale taky o náklonnosti ke kelasicistním, romantickým a moderním dílům kvartetního repertoáru. Za nahrávku Schönbergova 4. kvartetu spolu s Pfitznerovým kvartetem číslo 2 získali nejvyšší ocenění francouzského časopisu Repertoire.

V Českém Krumlově jim bude patřit středa 31. července od půl osmé večer. Vstupenky stojí od 160 do 440 korun.

Čtěte také
Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

Krásné město a skvělá hudba. MHF v Krumlově se blíží

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy