Velká transakce na knižním trhu. Skupina Rockaway kupuje distributora a prodejce knih Pemic Books

ČTK ČTK
23. 7. 2024 15:06
Velká transakce na knižním trhu. Skupina Rockaway kupuje distributora a prodejce knih Pemic Books

Skupina Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta kupuje předního českého distributora a prodejce knih Pemic Books. Plánovanou akvizici posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, potvrdil Marek Blahuta z Rockaway Capital. Cenu obchodu společnosti nezveřejnily. Web Seznam Zprávy v úterý napsal, že podle odborníků by se mohla vyšplhat na 600 milionů korun.

Rockaway už v roce 2015 získal Euromedia Group, jednoho z největších českých vydavatelů a distributorů knih, který provozuje také síť knihkupectví Luxor. Pemic Books, podobně jako Euromedia, působí v oblasti knižního velkoobchodu, maloobchodu a on-line prodeje Knihcentrum. Nabízí tituly různých nakladatelství. Kromě toho provozuje síť knihkupectví Knihcentrum a vlastní poloviční podíl v Audiotéce, největší platformě s audioknihami v České republice.

Pemic založil Petr Michálek, který ale roku 2019 nečekaně zemřel ve věku 47 let. "Prodej společnosti do rukou silného strategického a finančního investora v době, kdy knižní trh prochází nelehkým obdobím, je logickým vyústěním nedávno skončeného dědického řízení a rozdrobené akcionářské struktury. Věřím, že toto strategické partnerství umožní stabilizaci skupiny Pemic a další rozvoj služeb poskytovaných jednotlivým hráčům na knižním trhu," říká předseda správní rady Pavel Pěnkava, který Pemic v uplynulých pěti letech řídil coby její opatrovník.

Robert Chmelař, investiční partner Rockaway Capital, míní, že transakce přispěje ke stabilizaci českého knižního trhu, který se dlouhodobě potýká s řadou výzev. "Patří mezi ně například tlak na zvýšení efektivity a rychlosti distribuce a tím souvisejících investicí do automatizace, rostoucí vliv on-line prodeje a e-commerce a narůstající popularita elektronických knih a audioknih," zmiňuje.

K transakci se vyjádřil i Ota Michálek, syn Petra Michálka. "Otec byl vizionář a nadšenec do technologií. Má obrovské zásluhy na digitalizaci českého knižního trhu. Strategické spojení s Rockaway umožní naplnit jeho vize perfektního a rychlého přístupu zákazníků ke knize ve všech moderních podobách," uvedl.

Rockaway Capital hospodaří s mnohamilionovými aktivy a investuje do digitálních technologií v e-commerce, logistice, médiích, fintech, blockchainu a venture kapitálu. Do portfolia firmy, kterou Jakub Havrlant založil v roce 2013, patří například Invia Group, Heureka.cz, Košík.cz, Euromedia Group nebo start-up Productboard. Má za sebou i několik prodejů, jako například Mall Group polské společnosti Allegro. Je také strategickým investorem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary nebo hudebního festivalu Colours of Ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy