V Gaze nepoznáte teroristu od civilisty, říká autor Faudy. Při akci zemřel člen štábu

Kultura AFP, Kultura
14. 11. 2023 18:00
Ve třetí řadě seriálu Fauda se izraelská protiteroristická jednotka vydala do Pásma Gazy, aby vysvobodila židovský pár unesený Palestinci. Aktuální situace na místě však přesahuje vše, co si tvůrci tohoto akčního thrilleru dokázali představit, píše agentura AFP.
Seriál Fauda se zatím dočkal čtyř řad. Na snímku z té druhé jsou Doron Ben-David jako Steve a Lior Raz v roli Dorona.
Seriál Fauda se zatím dočkal čtyř řad. Na snímku z té druhé jsou Doron Ben-David jako Steve a Lior Raz v roli Dorona. | Foto: Netflix

Seriál, jenž bez příkras líčí boj izraelské jednotky s palestinskými ozbrojenci, viděly na platformě Netflix miliony lidí. Ani jeho tvůrce a scenárista Avi Issacharoff si však neuměl představit tak černý scénář jako ten ze 7. října, kdy komanda palestinského teroristického hnutí Hamás vtrhla na izraelské území, zavraždila zhruba 1200 lidí a dalších 240 unesla do Gazy.

"Přes naši sebelepší snahu se ukázalo, že realita je mnohem složitější než jakákoliv část Faudy, kterou jsme napsali," řekl nyní Issacharoff pro agenturu AFP. Hořce poznamenal, že když začal nedávno vymýšlet dosud nenatočenou pátou řadu, jako jeden z motivů zvažoval právě vpád Hamásu na izraelské území. Nakonec to zamítl jako nepravděpodobné.

Teď se válka s Hamásem osobně dotýká jeho i kolegů. Při izraelské odvetné akci uplynulou sobotu padl jeden z členů štábu, osmatřicetiletý producent a rezervista Matan Meir. Zahynul na severovýchodě Gazy s čtyřmi dalšími izraelskými vojáky, když narazili na podminovaný tunel teroristů u mešity ve městě Bajt Hanún. O incidentu informoval deník Times of Israel. "Vždycky byl pozitivně naladěný a připravený pomoct," vzpomíná na zabitého Issacharoff.

Meir, jenž se podílel na druhé a třetí řadě, měl v pondělí pohřeb. Na něm promluvil mimo jiné Rotem Šamir, režisér více než dvou desítek epizod Faudy. "Jsem zničený. Konec je v nedohlednu. Zažíváme nejhorší období v historii této země," řekl.

Faudu, což je arabský výraz pro chaos, v roce 2015 vytvořil bývalý novinář a scenárista Issacharoff s hercem Liorem Razem na základě vlastních zkušeností ze speciálních jednotek mista'arvim. Pojem označuje Izraelce, kteří se podobně jako hrdina Doron pohybují mezi Palestinci pod falešnou arabskou identitou a hledají teroristy.

Avi Issacharoff a Lior Raz, tvůrci Faudy, na snímku z letošního ledna.
Avi Issacharoff a Lior Raz, tvůrci Faudy, na snímku z letošního ledna. | Foto: AFP / Profimedia.cz

Issacharoff teď vzpomíná na ráno 7. října, kdy teroristé zaútočili. "Když se ozvaly irény, nezachoval jsem se ani jako autor seriálu, ani jako novinář, ale jako obyčejný člověk," vypráví, jak ze všeho nejdřív utíkal do krytu. "Pak začala chodit první svědectví o zvěrstvech spáchaných na jihu země. Nejdřív že tam zabili tucty lidí, pak stovky. Nakonec si uvědomíte, že je to největší počet zavražděných Židů od holokaustu," zdůrazňuje.

Ještě v den útoku se spojil s Razem, který hraje hrdinu Dorona, a odjeli na jih země do města Sderot napadeného Hamásem. Tam pomáhali evakuovat místní rodiny. Raz z akce zveřejnil krátké video na sociální síti X, kde se plíží podél zdi, zatímco mu nad hlavou přelétá raketa. Autoři Faudy na místě působili coby dobrovolníci ze skupiny Brothers in Arms, která před válkou protestovala proti soudní reformě premiéra Benjamina Netanjahua.

Izrael v reakci na říjnový útok povolal více než 300 tisíc rezervistů, mezi nimi také herce Idana Amediho, jenž ve Faudě ztvárnil Sagiho. Ten necelý týden po útoku nahrál na X video, v němž upozorňuje, že "tohle není scéna z Faudy, ale skutečnost".

Izrael nyní operuje na palestinském území. Za odvetnou akci jej mnohé země kritizují, zatímco světové organizace varují před humanitární katastrofou v Gaze.

Podle Aviho Issacharoffa se izraelské jednotky momentálně nacházejí v situaci, kdy jim na každém kroku hrozí smrt. "Když operujete v otevřeném prostranství, nebezpečí může přijít odkudkoliv. Z okna, ze dveří, z tunelu," popisuje na základě vlastní zkušenosti. "Taky si musíte uvědomit, že protivník většinou nemá uniformu. Může vypadat jako já. Dokud nevytáhne AK-47 a nezastřelí vás, nemáte šanci poznat nepřítele od civilisty," varuje.

V Gaze se odehrávala třetí řada Faudy, ve které hrdinové vyrážejí na záchranu rukojmích. Stejně tak se nyní izraelská armáda na místě snaží vypátrat unesené občany a zlikvidovat teroristy. Podle gazanských úřadů kontrolovaných Hamásem při izraelské odvetné akci zemřelo přes 11 tisíc lidí. Číslo nelze ověřit.

"Bohužel se obávám, že záchranné operace jako v seriálu se ve skutečnosti nedočkáme a že se nepodaří přivést všechny zpět živé," konstatuje Issacharoff. I dál srovnává Faudu se skutečností. "Protiteroristické jednotky jako ta ze seriálu jsou užitečné, když se neválčí. Pracují v tichosti, nepozorovaně. Ve válce ale nepotřebujete agenty s falešnou identitou. Potřebujete tanky," dodává.

Issacharoff si myslí, že dalšímu krveprolití mohou předáci Hamásu stále zabránit. "Propusťte rukojmí a přestaňte zabíjet Izraelce. Pak nebude ani žádná druhá nakba, ani další krveprolití," napsal na síti X a hned slovo nakba neboli katastrofa vysvětlil.

"Během války v roce 1948 odešlo ze svých domovů asi 700 tisíc Palestinců, kteří se nikdy nevrátili. Teď jich ze severu Gazy uprchl zhruba milion a nejsem si jistý, že mají kam jít. Záleží jen na Hamásu. Chcete klid zbraní? Vyzvěte Hamás, aby propustil rukojmí a vzdal se zbraní," apeluje Issacharoff.

Seriál se zatím dočkal čtyř řad, poslední měla na Netflixu premiéru začátkem roku. První a druhá série se odehrávaly v Izraeli a na Západním břehu Jordánu, třetí v Gaze, čtvrtá až v Sýrii či Libanonu.

Právě poslední sezona Faudy měla nečekaný úspěch v arabském světě. Do desítky nejsledovanějších pořadů se dostala v Jordánsku a Kataru, přičemž v Libanonu a Spojených arabských emirátech stejně jako v Česku dokonce vedla tabulku sledovanosti na Netflixu. "S přihlédnutím k tomu, že jde o izraelské dílo, navíc kompletně v hebrejsko-arabském znění, je to mimořádný úspěch," napsalo Aktuálně.cz o seriálu, v němž účinkují také arabští herci.

Video: Trailer ze čtvrté řady Faudy

Všechny čtyři řady Faudy jsou na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix
 

Právě se děje

Další zprávy