Vystoupil z letadla a koupil dům. Portugalci objevují svého souseda Aj Wej-weje

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
4. 6. 2021 10:53
V Lisabonu tento pátek začíná dosud nejrozsáhlejší výstava čínského umělce Aj Wej-weje, který žije v exilu a poslední dva roky za domov považuje právě Portugalsko. Přehlídka obsahuje 85 děl, potrvá do 28. listopadu.

V budově, kde od 18. století fungovala továrna vyrábějící lodní lana a která dnes slouží jako výstavní centrum, jsou k vidění stovky Ajových soch, instalací, fotografií a videí, píše agentura AP.

Některé v předchozích letech přivezl do Prahy, kde mu dvě výstavy přichystala Národní galerie.

Portugalská retrospektiva nazvaná Rapture vítá návštěvníky u vchodu do budovy Cordoaria Nacional známou instalací Forever Bicycles, kterou Aj Wej-wej vytvořil roku 2015 za použití 960 nerezových bicyklů. Uvnitř je i 16 metrů dlouhý nafukovací člun s lidskými figurami, jejž umělec vymyslel coby reflexi uprchlické krize. Toto dílo na přelomu let 2017 a 2018 poprvé představil v pražském Veletržním paláci.

Brazilský kurátor výstavy Marcello Dantas ale vybral i novější práce, které inspiroval autorův pobyt v Portugalsku a kde uplatnil tradiční místní materiály nebo uměleckořemeslné techniky. Patří mezi ně například sochařský autoportrét vytvořený z korku nebo 40 metrů dlouhý koberec. Podle Aje se většina děl "vzájemně ještě nepotkala", řekl.

Aj Wej-wej od roku 2011 žije v exilu, kam se uchýlil poté, co jej čínská policie zatkla na letišti v Pekingu a bez vysvětlení skoro tři měsíce zadržovala v cele. Po letech šikany mu nakonec režim vrátil pas a výtvarník odcestoval do Evropy. Od té doby žil v Německu a Británii.

V Portugalsku je od roku 2019. Podle kurátora umělec téměř před dvěma lety jednoho dne v osm ráno vystoupil z letadla a už v poledne koupil dům ve městě Montemor-o-Novo, asi 100 kilometrů od Lisabonu.

"Vždycky se rozhoduji na základě instinktu. A tady se cítím dobře," řekl Aj Wej-wej, kterému vyhovuje jihoevropské pomalejší životní tempo. Má rád otevřenost místních, jídlo i slunečné podnebí.

Pochvaluje si dokonce i některé aspekty pandemie covidu-19, která pro něj díky nařízením o omezení pohybu byla jedním z nejproduktivnějších tvůrčích období.

V Portugalsku podle svých slov navštěvuje řemeslníky a umělce, kteří pracují s mramorem, textiliemi a korkem nebo vyrábějí ručně malované dlaždice.

Agentuře AP umělec řekl, že se v dohledné době nechystá vrátit do Německa ani Anglie.

Ústupky Číně z ekonomických důvodů, které dělají politici na celém světě včetně prezidenta Miloše Zemana, jsou hloupé, ostudné a krátkozraké. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy