40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
100 milionů korun je nominální hodnota zlaté mince, jež váží 130 kilogramů.
100 milionů korun je nominální hodnota zlaté mince, jež váží 130 kilogramů. | Foto: Česká národní banka

100 let česko-slovenské koruny

Císařská konírna Pražského hradu
1. února až 28. dubna

Česká národní banka letos slaví 100. výročí zavedení československé měny, tedy okamžik, kdy se do peněžního oběhu dostala koruna. Právě na její historii bude zaměřena přehlídka v Císařské konírně Pražského hradu, kde budou k vidění zlaté slitky, mince a medaile či originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy, Maxe Švabinského nebo Karla Svolinského.

Vystavena bude též zlatá vysokohmotnostní mince nominální hodnoty 100 milionů korun, jež vzniká k letošnímu výročí. Exponáty na výstavu zapůjčí Česká národní banka, v tomto rozsahu prý budou k vidění poprvé.

"Návštěvníci projdou příběhem československé a české koruny od roku 1919 do současnosti, který vyprávějí samotná papírová platidla a jejich návrhy. Uvidí, že v případě vzniku řady bankovek, státovek a mincí se nezřídka jednalo o nesnadný proces, který byl ovlivněn překotnými politickými změnami," slibují pořadatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy