40 očekávaných výstav roku 2019: Jiřičná, Mládková, Giacometti, Duchamp a spol.

Kultura Kultura
7. 1. 2019 10:50
Českou výtvarnou scénu čeká rok plný výročí. Museum Kampa chystá oslavy 100. narozenin své zakladatelky Medy Mládkové, pražský DOX připomene osmdesátiny architektky Evy Jiřičné a Špálova galerie po půlstoletí zhodnotí odkaz Marcela Duchampa. Národní galerie dále ve své turisticky nejatraktivnější budově vystaví cenná impresionistická díla zapůjčená z Dánska a v létě otevře očekávanou retrospektivu sochaře Alberta Giacomettiho. Pražský hrad mimo jiné pracuje na výstavě pro všechny, "kdo si váží práce lidských rukou". Z výstavních plánů českých institucí vybíráme 40 přehlídek.
Mancuškovo dílo  z roku 2007 nazvané Veden zdmi otočil jsem se do rohu.
Mancuškovo dílo z roku 2007 nazvané Veden zdmi otočil jsem se do rohu. | Foto: Meyer Riegger, Karlsruhe/Berlin, Andrew Kreps Gallery, New York

(Kon)texty Jána Mančušky

Galerie výtvarného umění v Ostravě
23. ledna až 24. března

Poprvé v Ostravě bude představeno dílo jednoho z nejvýznamnějších porevolučních českých autorů slovenského původu Jána Mančušky. Držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého zemřel po dlouhé nemoci roku 2011 ve věku 39 let.

Na konci 90. let minulého století Mančuška spolu s Josefem Bolfem, Janem Šerých a Tomášem Vaňkem působil ve skupině Bezhlavý jezdec. Pak ale místo malby a kresby upřednostnil zájem o konkrétní předměty, s nimiž pracoval v tradici konceptuálního umění.

Vyjadřoval se instalacemi, videi, záznamy performancí i divadelními hrami, jako jeden z mála zdejších autorů byl zván na významné mezinárodní přehlídky včetně třeba putovního evropského bienále Manifesta. Roku 2009 byl svou instalací zastoupen také v newyorském Muzeu moderního umění na výstavě poválečné a soudobé kresby ze sbírek nadace Judith Rothschildové.

Mančuška se rovněž stihl zařadit po bok malíře Františka Kupky a fotografů Františka Drtikola či Antonína Kratochvíla, jejichž díla se dostala do stálé kolekce newyorského muzea.

Galerie výtvarného umění v Ostravě vloni nakoupila dvě Mančuškova díla nazvaná Veden zdmi otočil jsem se do rohu a Žena středního věku. Tento měsíc je vystaví - a celou přehlídku budou tvořit právě jen tyto dva kusy. "Kurátorský záměr je motivován vědomím náročnosti procesu jejich pochopení, ale i tím, že velkorysost a čistota instalační prezentace ve výstavním prostoru může napomoct jejich adekvátnímu prožitku," vysvětlují organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy