Navrch má klasická moderna. Na aukcích byly letos nejdražší obrazy Šímy či Toyen

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 12. 2018 13:38
Opakované prodeje děl Josefa Šímy, Toyen či Emila Filly letos dosáhly nejvyšších částek na českých aukcích výtvarných děl. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2018 by případný zájemce potřeboval téměř 177 milionů korun, spočítal server Artplus.cz, který se zabývá trhem s uměním. Prohlédněte si deset nejdražších děl, mezi nimiž jsou takřka výhradně práce klasické moderny.
Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Toyen: Čedičové skály, 21,54 milionu korun včetně aukční provize

Vydražila společnost Adolf Loos Apartment and Gallery

Malířka Toyen pronikla do letošního žebříčku hned se dvěma díly. Dosažená cena za plátno Čedičové skály z roku 1929 je třetí nejvyšší za její dílo na českých aukcích.

Vrcholné artificialistické plátno od autorky původně koupil její přítel básník František Halas za 1500 korun. Malbu pak dlouho vlastnil Halasův syn. Do aukce ji nyní dal rakouský sběratel Ivo Rotter.

"Obraz, který představuje silně abstraktní kompozici vycházející z přírodních zážitků, je progresivním dílem. Ve srovnání s dalšími obrazy Toyen z téhož roku má v její tvorbě významné postavení. Toyen se jím dostala do vysoké umělecké formy, srovnatelné se stavem evropské malby na přelomu dvacátých a třicátých let," popisuje kurátor Karel Srp.

Podle něj jsou Čedičové skály jedním z kmenových děl Toyen, zařaditelným do autorčiny hlavní vývojové linie.

 

Právě se děje

Další zprávy