Navrch má klasická moderna. Na aukcích byly letos nejdražší obrazy Šímy či Toyen

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 12. 2018 13:38
Opakované prodeje děl Josefa Šímy, Toyen či Emila Filly letos dosáhly nejvyšších částek na českých aukcích výtvarných děl. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2018 by případný zájemce potřeboval téměř 177 milionů korun, spočítal server Artplus.cz, který se zabývá trhem s uměním. Prohlédněte si deset nejdražších děl, mezi nimiž jsou takřka výhradně práce klasické moderny.
Foto: Galerie Kodl

Toyen: A teď, když přijde čas, 19,44 milionu korun včetně aukční provize

Vydražila Galerie Kodl

Na třetí příčce letošního žebříčku je pak druhý Toyenin obraz, nazvaný A teď, když přijde čas. Plátno z roku 1957, jemuž výjimečný význam přisuzovala i sama autorka, je reprezentativní ukázkou jejího vrcholného pařížského období.

Výrazný cenový nárůst i prodej čtyř dalších malířčiných děl z 50. let minulého století za celkových 30 milionů korun ilustruje vzestup zájmu o Toyeninu poválečnou práci. Ta začíná cenově dohánět kusy ze 20. a 30. let.

Obraz A teď, když přijde čas letos v květnu prodával investiční fond Pro arte, který jej před zhruba pěti lety získal na pařížské aukci Sothebyʼs v přepočtu za 5,3 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy