Sci-fi opera Solaris přistane na hladině Bodensee

Kultura Kultura
13. 7. 2012 12:34
Festival v Bregenzu přivítá i Pražský filharmonický sbor
Foto: Festival Bregenz

Bregenz - Letošní ročník prestižního rakouského festivalu Bregenz se uskuteční pod heslem „Vzpomínky budoucnosti". Příznivci vážné hudby se mohou těšit na světovou premiéru opery Solaris, která se opírá o knižní sci-fi příběh nebo revival opery André Chénier od Umberta Giordana, jež se na velké scéně na břehu Bodamského jezera bude hrát až do konce srpna. Festivalu Bregenz, který začne 18. července a potrvá až do 18. srpna 2012, se zúčastní také Pražský filharmonický sbor.

Námětem očekávané opery Solaris je stejnojmenná kniha od spisovatele Stanisłava Lema. Na vesmírné stanici se hlavní hrdina setkává se zajímavým paradoxem, představy členů posádky se totiž začínají zhmotňovat a vzpomínky na zemřelé dokážou přivolat nebožtíky zpět. Netypický námět přepracoval do podoby opery skladatel Detlev Glanert, režie se potom zhostil Mosh Leiser a Patrice Cauriera.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi nejlákavější body programu bezesporu patří opera André Chénier od Umberta Giordana, což je nejznámější dílo tohoto italského skladatele a vypráví osud básnika a revolucionáře. Na úchvatnou jezerní scénu toto dílo zavítá již podruhé, naposledy totiž u kritiků sklidilo velký obdiv a bylo pochváleno za brilantní produkci. Jako výraznou scénickou dekoraci pro operu André Chénier zvolili tvůrci malbu "Smrt Marata" Jacquesa-Louise Davida. Skulptura Maratovy hlavy se tyčí nad jezerem do neuvěřitelné výšky 24 metrů. 

Čeští pěvci jsou již pravidelnými hosty tradičního festivalu, během loňského ročníku se tak mohli podílet na premiéře opery Miss Fortune a zpíval ve Verdiho Aidě. Letos se kromě premiérové Solaris Pražský filharmonický sbor zúčastní i zmíněné série představení Andrey Chéniera.

Rakouský festival se však nezaměřuje výhradně na hudbu. Na programu se objevilo také divadelní uskupení Nico and The Navigators z Berlína nebo taneční skupina s projektem Panta rhei - everything flows! kombinujícím moderní a klasickou hudbu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy